AFAD’dan İstanbul depremi açıklaması: Bölge sensörlerle sürekli izleniyor
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, İstanbul’da yaşanması beklenen olası depremle ilgili bazı uzmanların yaptığı açıklamalarla ilgili olarak, veri olmadan konuşanları sadece korku yaydığını söyledi ve bölgenin sürekli takip edildiğini ifade etti.
AFAD, İstanbul depremiyle ilgili önemli bir açıklama yaptı. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, İstanbul'da olası bir deprem riskine karşı yürütülen çalışmalar ve önlemler hakkında önemli bilgiler verdi. 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerden ders çıkarılması gerektiğini belirten Tatar, İstanbul'da çeşitli projelerle bu risklere karşı hazırlık yaptıklarını ifade etti.
Tatar, İstanbul'da yapılan çalışmalar arasında dünyanın en büyük paleosismoloji projesinin yürütüldüğünü belirtti. Bu projeyle geçmişteki depremler hakkında bilgi edinerek gelecekteki riskler hakkında daha iyi tahminler yapılması hedefleniyor.
Bölge sürekli izleniyor
AA’da yer alan habere göre; İstanbul'daki olası bir depremin zamanı ve büyüklüğüne dair tahminlerde bulunmanın zorluklarına değinen Tatar, sağlıklı ve güvenilir bilimsel verilerin önemine vurgu yaptı. Marmara bölgesinde uluslararası projeler ve kurumsal kapasiteyle birçok deprem gözlem istasyonu kurduklarını ve bu bölgenin çeşitli sensörlerle sürekli izlendiğini söyledi.
Yapay zeka erken müdahale için kullanılacak
Tatar, deprem risklerinin değerlendirilmesinde yapay zekanın kullanımını önemsedi. AFAD'ın Deprem Ön Hasar ve Kayıp Tahmini Sistemi (AFAD-RED) sayesinde depreme ilişkin hasar ve kayıp tahminlerinin yapıldığını belirtti. Yapay zekanın müdahale ve iyileştirme süreçlerinde otomatik talimatlar ve kaynak yönetimi sağlamada kullanılacağını ifade etti.
Japonya'daki erken uyarı sistemlerine benzer sistemlerin Türkiye'de de kullanılabileceğini belirten Tatar, teknolojik inşaat teknikleri ve sosyolojik hazırlıkların önemine dikkat çekti.
Deprem konusunda korkutmanın faydası yok
Tatar, İstanbul'dan başka şehirlere göç eden vatandaşların endişelerinin tehlikeli olduğunu ve doğru afet hazırlığının önemini vurguladı. İstanbul'daki binalarda deprem riskine karşı yapılan hızlı tarama testlerinin bazen yapılamadığını belirterek, korkunun sorunları çözmeyeceğini ve güvenli yaşam kültürünün oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Kentsel dönüşüm süreçleri desteklenmeli
Kentsel dönüşüm süreçlerinin desteklenmesi gerektiğini belirten Tatar, özellikle 6 Şubat depremlerinde TOKİ tarafından yapılan binaların sağlamlığını gurur verici bulduğunu söyledi. Marmara Bölgesi'nde sanayi tesislerinin ayakta kalabilmesi için iş sürekliliği planları hazırlandığını ve bu konuda AFAD'ın çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Marmara Afet Risklerini Azaltma Daire Başkanlığı'nın İstanbul'da aktif olarak çalıştığını da ekledi.