Adi şirket nedir, nasıl kurulur? Adi şirket Ticaret sicil kaydı belgeleri nelerdir? Adi şirket kurmak için gerekli belgeler
Türkiye'deki şirket modellerinden biri olan adi şirketin ne olduğu ve nasıl kurulacağı bugünün merak edilen başlıkları arasındaki yerini aldı. Diğer şirket modellerine bakıldığında daha kolay kurulan adi şirket hakkında birçok detayda merak edilmeye başlandı. Bunun üzerineyse internette sıklıkla 'Adi şirket nedir? Adi şirket ticaret sicil kaydı belgeleri nelerdir? Adi şirket nasıl kurulur?' gibi sorulara yer verildi. İşte merak edilenler...
Türkiye'de bulunan şirket modellerinden bir tanesi olan adi şirket, diğer şirketlerle karşılaştırılınca açılması en kolay sağlanan şirkettir. Şirket kurulumunda kişiye kolaylık sağlayan ve herhangi bir ticari unvan gerektirmeyen şirket türlerinden biri olan adi şirket, mevzuat gereğince de pek bir detay içermediğinden dolayı en çok tercih edilen şirketlerdendir. Günün merak edilen başlıkları arasında yer alan adi şirketle alakalı 'Adi şirket nedir? Kurmak için hangi belgeler gereklidir? Adi şirket nasıl kurulur?' gibi sorulara da yanıt aranmaktadır. Adi şirketle alakalı merak ettiklerinizi içeriğimizde bulabilirsiniz.
Adi şirket nedir?
En basit şirket modeli olarak da bilinen adi şirket içerisinde birçok avantaj barındırmaktadır. Tanımı, Türk Borçlar Kanunu'nda yer almaktadır. Diğer şirket modelleri göz önüne alındığında olaylıkla kurulabilen adi şirket modeli, gerçek kişilerden oluşmakta ve herhangi bir tüzel kişilik ve tescil zorunluluğu bulunmamaktadır.
Adi şirket türünde eğer ortaklaşarak şirket kurulmaya karar verilirse kişiler emek ve mal varlıklarını bir araya getirir. Türk mevzuatında Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiş olan adi şirket türündeki ortaklıklarda kişilerin kendilerine ait mal varlıkları üzerinde el birliği mülkiyeti bulunmaktadır. Şirketin sahip olduğu mal varlık ve şirketle alakalı her türlü hukuki işlemlerdeyse ortak olan kişilerin birlikte hareket etmesi gerekmektedir.
Adi şirket özellikleri nelerdir?
Adi şirket, belli bir kalıpta yer almayan şirket türlerinden birisidir. Bu tarz bir şirket kurmak isteyenlerin ise şirket özelliklerini bilmesi önemli bir detaydır. Adi şirketlerin özellikleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Çok kolay bir şekilde kurulan bir şirket türüdür.
- Hızlı bir şekilde açıldığı gibi kapanışı da aynı şekilde gerçekleşen şirket türleri içerisindedir.
- Tüzel kişiliğe sahip değildir.
- Herhangi bir ticari unvana sahip olması gerekmemektedir.
- Ticaret sicili tescili ve ticaret sicili ilanı koşulları yoktur.
- Ortakların noterde gerçekleştirdikleri yazılı bir belgeyle şirket kolayca kurulabilmektedir.
- Herhangi bir kira kontratına gerek yoktur.
- İş türü ya da adres değişikliği gibi işlemler tek bir dilekçeyle hemen halledilebilmektedir.
- Şirketle alakalı her konuda verilecek olan kararlarda ortaklar birlikte hareket etmelidir.
- Şirket yönetimi ortaklarca yapılmaktadır.
- Sermaye şirketlerine oranla masrafı daha azdır.
- Yönetim kurulu ortaklarca oluşmaktadır.
- Şirketin herhangi bir borç durumu bulursa tüm ortaklar bu durumdan sorumlu sayılır.
- Şirketi kuran asıl kişinin kendi bölgesindeki ticaret odasına bireysel olarak kayıt olması gerekmektedir.
- Şirket içerisindeki kar ve zararların payları ortakların tümüne eşittir.
Adi şirket nasıl kurulur?
Kuruluşu en basit olan şirket türlerinden olan adi şirketin kurulabilmesi için öncelikle ortakların ticari işlerini yürütecekleri bir iş yeri adresi belirlemesi gerekmektedir. İş yeri adresinin belirlenmesinin ardından ise ortaklar bir noter huzuruna çıkıp orada sözleşmelerini yaparak şirketlerini hızlıca kurabilir.
Şirketin kurulmasının ardından şirkete ait borçlar, ortakların tek başına ya da birlikte ödemek zorunda oldukları şahıs borcu olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda bir ortakla açılan şirkette ortaklardan herhangi birinin haberi ve onayı olmadan diğeri haklarını başka bir kişiye devredemez. Üçüncü bir şahsında şirkete ortak olması söz konusu bile değildir.
Adi şirket kurulurken normalde gerekli olabilecek ticaret sicil kaydına bu şirket kurulumunda pek de ihtiyaç yoktur. Daha doğrusu öyle bir durum şirketi kuracak kişilerden aranmamaktadır. Fakat isteyenler ticaret sicil kaydı yaptırabilmektedir. Ticaret sicil kaydının yapılabilmesi içinde bazı belgeler gerekmektedir. Bu belgeler ise şöyle sıralanabilir:
- Adi şirket sözleşmesi
- İkametgâh
- Kira sözleşmesi
- İki adet fotoğraf
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İmza sirküleri
- Muhasebeye verilen vekâletname
Muhasebeci, ortaklar adına vergi dairesinde gerekli olan tüm işlemleri yapmaktadır ve vergi dairesinde gerçekleşen bu işlemler sonrasındaysa kaydın açıldığı gün adi şirketin kuruluş aşaması tamamlanmış olur. Aynı zamanda ortaklıkta başlar. En son da şirket defterleri noter tasdik edilir.
Adi şirket kaç kişiyle kurulur?
Adi şirket, iki ya da daha fazla kişi tarafından kurulabilmektedir. Ortaklar kendilerinin olan emek ve mal varlığını ortaya kısa sürede şirketlerini kurabilir. Şirketin kurulabilmesi içinse ortak olan kişilerin gerçek kişiler olmalıdır. Adi şirket türü daha çok, pek fazla sermaye koymak istemeyen girişimciler ve yatırımcılar tarafından tercih edilen bir şirket türüdür.