Eğitimlerini tamamlayarak ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan eğitim kurumlarında öğretmen olarak göreve başlayan insanlar aday öğretmenlik konusunu gündemlerine taşıdı. Aday öğretmenler adaylık süresi boyunca performans değerlendirmesi, sınav ve sonrasındaki uygulamalara tabi tutulurlar. Peki Aday öğretmenlik nedir, süresi ne kadardır?
Aday öğretmenlik nedir, süresi ne kadardır?
Aday öğretmenlerin öğretmen olarak göreve başlaması için en 1 sene boyunca çalışmak ve performans değerlendirmesi sonucunda başarılı olmakla birlikte yazılı ve sözlü sınava girmesi gerekmektedir. Sınavları başarıyla geçen öğretmenler başka bir okulda göreve başlarlar. Bir sene sonrasında ise kişi yeniden değerlendirmeye tutulur.
Aday öğretmenlik süresi sonunda sınava girmeye hak kazanamayanlar ile üst üste iki defa sınavda başarılı olamayanlar aday öğretmen unvanını kaybeder ve memuriyetle ilişiği kesilir.
Aday öğretmenlere her ne kadar kanunlara göre yetiştirme sürecinin dışında ders, etüt, nöbet gibi görevlerin verilmesi yasak olsa da pek çok aday öğretmen derslere tek başına girebilmektedir. Aynı zamanda aday öğretmenlerden bazıları nöbet görevini üstlenmektedir.
Göreve başlayan aday öğretmenler ilk döneminde bir kez, sonraki dönemde ise iki defa olmak üzere bir senede 3 defa değerlendirme sürecine tabi tutulur. Değerlendirmeyi yapacak olan yetkililer ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün görevlendirdiği maarif müfettişi, aday öğretmenin okulunun müdürü ve eğitim kurumu müdürünün görevlendirdiği danışman öğretmenlerden oluşmaktadır.
Aday öğretmenin performans değerlendirilmesi bir dönemde en az 60 iş günü boyunca öğretmenlik görevini yapan aday öğretmenler için yapılmaktadır. Sözleşmeli aday öğretmenlerin atanır atanmaz kendi okul kurum müdürleriyle görüşüp, kendileri için danışman öğretmen atamasını yapmalarını istemeleri, adaylık sürecinin uzamasını engelleyecektir.
Aday öğretmenlerin değerlendirme sürecini yapacak olan yetkililerin sorumlulukları şu şekildedir:
Kurum müdürlerinin görevleri ve sorumlulukları
Aday öğretmenin göreve başlamasından sonraki 5 iş günü içerisinde öncelikle kendi alanından olmak üzere danışman öğretmen görevlendirir.
Görevlendirilecek danışman öğretmen bulunamaması halinde, başka bir eğitim kurumundan danışman öğretmen görevlendirilebilmesi için durumu eğitim kurumunun bağlı olduğu milli eğitim müdürlüğüne bildirir.
Değerlendirici olarak; aday öğretmeni eğitim kurumundaki çalışmalarında mesleki ölçütler bağlamında gözlemler.
Tüm adaylık sürecinde rehberlik eder.
Danışman öğretmenin görevleri ve sorumlulukları
Aday öğretmeni eğitim kurumundaki çalışmalarında mesleki ölçütler bağlamında gözlemler.
Aday öğretmene tüm performans değerlendirme sürecinde rehberlik eder.
Danışman öğretmen bu görevlerin yerine getirilmesinde aday öğretmenin görev yaptığı eğitim kurumu müdürüne karşı sorumludur.
Adaylık sürecini tamamlayan öğretmen adayları adaylık kaldırma sınavına girmektedir. Adaylık kaldırma sınavında sorulacak konular ve puan ağırlıkları şu şekilde:
Bakanlık teşkilatı, görevleri ve mevzuatı (%30)
1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu,
Görevin gerektirdiği diğer mevzuat.
Öğretmenlik uygulamaları (%50)
Eğitim öğretimin planlanması,
Öğrenme ortamları,
Sınıf yönetimi,
Öğretim yöntem ve teknikleri,
Ölçme ve değerlendirme,
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük (%5)
Adaylık kaldırma sınavına giren bir aday öğretmenin 100 üzerinden en az 60 puan alması gerekmektedir.