13.06.2020-16:35 (Son Güncelleme:13.06.2020-16:35)

Adana’da Gezilecek Tarihi Yerler

Türkiye’nin güneyinde yer alan kebapları, tarihi yerleri ve kendine has insanlarıyla tanınan Adana şehri gezmek için her sene binlerce insanı ağırlıyor. Peki Adana’da gezilecek tarihi yerler nereler? İşte detaylar…

Adana, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan, 01 plaka koduna sahip; havasıyla ateş eden bir şehirdir. Yazları oldukça sıcak, kışları ise yağışlı geçen iklime özellikleriyle birlikte verimli toprakları olan Adana, gezilecek birçok tarihi ve kültürel mekana da ev sahipliği yapmaktadır. Haydi bu güzelliklere bir göz atalım.
  1. BÜYÜK SAAT KULESİ
Adana’nın merkez ilçelerinden biri Seyhan’da yer alan Büyük Saat Kulesi, tarihi zarafetiyle şehri süslemektedir. Osmanlı döneminde yapıldığı bilinen bu yapı, 32 metre tavan yüksekliğine, 35 metre taban derinliğine sahiptir. Sokaktan geçenlerin “saat kaç” geyiği yapmasını engelleyici nitelikteki bu yapı, ziyaret edilmesi gerekenler arasında yer almaktadır; özellikle saatinizi evde unuttuysanız.
  1. ANAVARZA ANTİK KENTİ
Kültür başkentliğine aday olan Adana’nın, Kozan ilçesinde bulunan Anavarza Antik Kenti; Roma, Bizans, Helen ve Osmanlı Devleti zamanında ilgi çekici bir eser olarak dikkat çekmiştir. İçerisinde spor alanı, kilise, tiyatro ve benzeri gibi sosyal aktivite kalıntıları bulunduran bu yapı, Adana’nın taşını toprağını merak eden ziyaretçiler tarafından mutlaka görülmelidir.
  1. TAŞKÖPRÜ
Roma İmparatoru tarafından yapıldığı bilinen Taşköprü, Seyhan nehri üzerinde güzelliğini sergilemektedir. Asya ve Avrupa arasında işlev gören Taşköprü, dünyada kullanıldığı bilinen en eski köprülerden biridir. Roma döneminde önemli bir figür olan aslan sembolü, köprünün orta kesimlerinde kabartma olarak kullanılmıştır. Köprü yaklaşık 319 metre uzunluğuyla ve 13 metre yüksekliği ile karşımıza çıkmaktadır. Özellikle Aslan burçlarının bu köprüyü ziyaret etmesi şiddetle tavsiye edilir.
  1. ATATÜRK EVİ MÜZESİ
Türkiye’nin kurucusu ve unutulmaz lideri olan Atatürk’ün farklı şehirlerde sergiye açık müze evleri mevcuttur. Atatürk, 15 Mart 1923 tarihinde eşiyle birlikte yaptığı Adana ziyareti esnasında bu yapıda dinlenerek; ülkenin geleceği üzerine idealler kurmuştur. Müze içerisinde Atatürk’e ait eşyalar ve bu gezi esnasında işlem yaptığı belgeler ve fotoğraflar ile kültürel bir ortam bulunmaktadır. Atatürk Evi Müzesi, özellikle kış aylarında Adana’ya ziyaret etmeyi düşünen, Kant gibi dakik ziyaretçiler tarafından 15 Mart tarihinde ziyaret edilebilecek eşsiz bir eserdir.
  1. ADANA SİNEMA MÜZESİ
Adana’nın Seyhan ilçesinde yer alan Adana Sinema Müzesi, şehrin kendine has yönetmen ve oyuncularının gözler önüne serilerek; anıldığı bir müzedir. Müze içerisinde eski film yapımcılarından ve oyuncularından biri olan Yılmaz Güney’in eşyalarını, filmlerini, fotoğraflarını gösteren özel bir oda, birinci katta yer almaktadır. Öte yandan, ressamlar, şairler, yazarlar ve diğer önemli kişilerin heykelleri, önemli bilgileriyle birlikte müzede sergilenmektedir. Son olarak kitap severlerin hayran kalacağı bir kütüphane de bu müze içerisinde yer almaktadır.
  1. BEBEKLİ KİLİSE
Bebekli Kilise, 19. yüzyılda Tepebağ bölgesine bir İtalyan Katolik Kilisesi olarak inşa edilmiştir. Ermeniler tarafından ise Apostolik kilise olarak kullanılan bu eser, Ermeni Kırımı’nın meydana gelmesiyle birlikte şehri terk eden Ermenilerden yerli halka miras olarak kalmıştır. Kilise, bir Hristiyan misyoner olan Aziz Pavlus kilisesi olarak da anılmakta, hatta kilisenin Pavlus adına yaptırıldığı da söylenmektedir. Bebekli Kilise’nin isim hikayesi ise; kilisenin ön tarafındaki çatıda bulunan yaklaşık 2,5 metrelik Meryem Ana heykelidir. Uzaktan bebeğe benzetilen bu heykel, kilisenin isim babası olmuştur diyebiliriz. Farklı inançlara ilgi duyan ve kiliseye ismini veren heykeli görmek isteyenlerin mutlaka uğraması gerek bir eser olarak tüm ziyaretçileri Adana’ya bekleriz.
Haber365
bilgi@haber365.com.tr