Adalarda Gezilecek Yerler
İstanbul'un kaçış noktası Prens Adaları, ziyaretçilerine hem müthiş bir manzara hem de derin bir tarih sunuyor. Kültür mozaiği adalarda birçok tarihi mekan ve koy bulunuyor. Tatil ve gezi planlarınız için gezilecek yerleri sizler için derledik.
Burgazada, Heybeliada ve Büyükada... Prens Adaları, İstanbul'a yakın oluşu, keyifli yolu ve müthiş manzarasıyla birçok kişinin tercih sebebi. Özellikle hafta sonu kaçamaklarında değerlendirilen Adalar, bisiklet turları, balık restoranları, piknik yerleri ve sakin kültürüyle herkesin tercih sebebi. İşte detaylar...
PRENS ADALARI
Büyüklü küçüklü olarak görülen dokuz ada ve kıyılara yakın iki kayalıktan oluşan Prens Adaları, Kızıl Adalar ismiyle de anılır. Adalar denilen bölge Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada, Sedef Adası, Sivriada, Yassıada, Kaşık Adası ve Tavşan Adası'ndan oluşuyor. Bu adaların ilk beşinde yerleşim bulunuyor.
Bu adalara Prens Adaları isminin verilmesinin sebebi iddialara göre Bizans dönemi soylularının, prenslerinin hatta imparatorlarının sürgün yerinin burası olması. Başka bir iddiaya göre Bizans İmparatoru II. Justinus 567 yılında Büyükada'da görkemli bir saray yaptırmasının ardından adalar bu ismi aldı.
AYA YANİ KİLİSESİ – BURGAZADA
AYA YORGİ KİLİSESİ – BÜYÜKADA
Patrikhane kayıtlarından elde edilen bilgilere göre Aya Yorgi Manastırı'nın inşa ediliş tarihi 1751'dir. Bu tarihte inşa edilmiş olan küçük kilise, şapel ve dua yeri eski kilise olarak bilinir ve iki katlı, kiremit örtülü küçük bir yapıdır. Tepede çan kulesinin arkasındaki kesme taştan yapılmış olan kilise ise yeni Aya Yorgi Kilisesi'dir ve 1905 yılında inşa edilmiş, 1909 yılında kullanıma açılmıştır.
AYA NİKOLA HANGAR MÜZE ALANI – BÜYÜKADA
Aya Nikola Hangar Müze Alanı, 10 Eylül 2010 tarihinde eski bir helikopter hangarının 5 ay süren restorasyonuyla açıldı. Müzenin kalıcı sergileri burada bulunuyor. Açık alan içerisinde çeşitli kültürel etkinlikler, toplantılar yanı sıra açık sergi yüzeyi olarak da değerlendirilen mekanlar yer alıyor.
DEĞİRMEN TEPESİ - HEYBELİADA
Heybeliada'da üç yüksek tepe var. Değirmen Tepesi / Kutrulomilo bu tepelerin en yükseği. Heybeliada'nın en yüksek noktası olan Değirmen Tepesinin üzerinde, eski levantenlerin "Kutrulomilo" adını verdikleri bir değirmenin kalıntıları bulunmakta. Skarletos D. Vizantios 1862de Atina'da yayınlanan "Konstantinopolis" adlı yapıtında bu değirmeni anlatıyor.
HRİSTO TEPESİ / MANASTIRI – BURGAZADA
Bir Bizans manastırı olan Theokoryphotos (Hz. İsa’nın Başkalaşımı), adının da söylediği gibi, Hristos (İsa) Tepesi’nin zirvesinde yer alır. Bizans kaynaklarınca doğrulanmamış olmamakla beraber, söylenceye göre, manastır Makedonyalı İmparator I. Basil tarafından bir antik Yunan tapınağının kalıntıları üzerine kurulmuştur. 18. yüzyılın sonunda ise manastır terk edilmiş, bir harabe haline gelmiştir.
RUHBAN OKULU – HEYBELİADA
Rum Ortodoks Ruhban Okulu Heybeliada'da bulunan özel yüksekokuldur. Adanın kuzeybatısında Ümit Tepesi'nde bulunan okul, Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden sonra kurulan bu alandaki ilk akademik okuldur. 1844 yılında din adamı yetiştirmek için faaliyete geçen okul, 1923 yılına kadar Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu adını taşır. Okul binası aslen 9. yüzyılda inşa edilen Aya Triada kilisesidir. Kilisenin Osmanlı döneminde de açık kaldığı tahmin edilmektedir.
RUM YETİMHANESİ – BÜYÜKADA
Bu yapı "Prinkipo Palas" adı altında otel olarak işletilmek üzere tasarlanmış ve inşa edilmişti. Fakat devrin yönetiminden gerekli iznin alınmaması üzerine, bina el değiştirdi ve Eleni Zarifi adlı bir Rum kadın tarafından satın alındı. Daha önce Yedikule'deki Balıklı Rum Hastanesi'nde işlevini sürdüren Rum Yetimhanesi, 1902 yılında bu binaya, Büyükada'ya, taşındı. Yapının kullanım amacı zaman içinde değişmişti. Binaya I. Dünya Savaşı yıllarında Kuleli Askeri Mektebi yerleşti. Daha sonra ise işgal kuvvetleri tarafından adaya yollanan Rum göçmenlerini barındırdı. Ardından yetimhane Heybeliada'ya nakledildi ve bina da 1960'lı yıllarda kapatıldı. O tarihte boşaltılan bina hâlen kullanılmamaktadır.
SAİT FAİK ABASIYANIK MÜZESİ – BURGAZADA
Sait Faik Abasıyanık Müzesi, İstanbul’da, Burgaz Adası'nda yazar Sait Faik Abasıyanık'ın yaşamış olduğu köşkte 1959'dan bu yana hizmet veren müze-ev. Sait Faik Abasıyanık Müzesi'nde ziyaretçilere ünlü hikâyecinin yaşamına tanıklık etmiş eşyalar, fotoğraflar, mektuplar, kartpostallar sergilenir. Müze ücretsiz olarak ziyarete açık