Ada çayı neye iyi gelir, zayıflatır mı? Ada çayı nasıl tüketilir, demlenir? Ada çayı faydaları ve zararları
Günlük hayatta sıklıkla tüketilen içecek türleri arasında yer alan ada çayı hakkında yapılan araştırmalar yoğunlaştı. Pek çok kişi ada çayının nasıl hazırlandığını, yararlarının ve zararlarının neler olduğunu internet üzerinden araştırıyor. Peki Ada çayı neye iyi gelir, zayıflatır mı? Ada çayı nasıl tüketilir, demlenir? İşte Ada çayı faydaları ve zararları...
Pek çok fiziksel ve ruhsal rahatsızlığa iyi geldiği bilinen ada çayının nasıl hazırlandığı, yararlarının ve zararlarının neler olduğu soruları konusunda gözler uzmanların yaptığı açıklamalara çevrildi. Sayısız faydaya sahip olan ada çayının bazı durumlarda zararlı olduğu da biliniyor. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, ada çayı hakkında merak edilenlere yer verdi. Peki Ada çayı neye iyi gelir, zayıflatır mı? Ada çayı nasıl tüketilir, demlenir?
Ada çayı neye iyi gelir, zayıflatır mı?
İstanbul'a ilk kez Marmara Adası'ndan getirildiği için ada çayı olarak adlandırılan bitki, Ege Bölgesi'nde acı elma olarak da bilinir. Tıbbi ve aromatik bir bitki olan ada çayının yaprakları, kaynatıldığında çay olarak içilebildiği gibi esansı ya da farklı bir deyişle uçucu yağı elde edilerek de kullanılır.
Ada çayı faydaları şu şekildedir:
Depresyonu ve stresi azaltır.
Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Beyin fonksiyonlarını geliştirir.
Ağız ve diş eti hastalıklarına iyi gelir.
Cilt leke ve hastalıklarında kullanır.
Mide ve kolestrol hastaları için rahatlatıcı etkisi vardır.
Menopoz sonrası belirtileri hafifletir.
Sindirim sistemini korur ve ishale iyi gelir.
Aşırı terlemeyi azaltır.
Ada çayının bazı durumlarda insan sağlığına zararlı olduğu da bilinen bir gerçek. İşte uzmanlara göre ada çayının bilinen zararları:
Yoğun tüketimi karaciğerin işlevini olumsuz etkiler.
Bazı türleri thujone maddesi içermektedir.
Yoğun miktarda ada çayı tüketmek kadın ve erkeklik hormonlarının dengesini bozmaktadır.
Aşırı miktarda östrojen hormonu içermektedir.
Erkeklerde meme büyümesi yapmaktadır.
Aşırı miktarda tüketimi erkeklerin sperm kalitesini düşürür.
Ada çayı nasıl tüketilir, demlenir?
Ada çayı genellikle kaynatılarak yapılsa da aslında demlenerek hazırlanması gerekir. Bu sayede besin değerleri daha iyi korunur ve daha yoğun ada çayı tadı elde edilebilir. Kaynar suda çok uzun süre tutulması hem bitkinin faydalı etkilerini kaybetmesine neden olur hem de çayın tadı acılaşabilir. Ada çayının 2 dakikadan uzun süre kaynatılması ile toksik bileşenler açığa çıkarak çayın zararlı hale gelebileceği öne sürülmektedir. Yaklaşık 2 gram ada çayı üzerine 200-250 ml kaynar su ilave edilerek 10 dakika kadar demlenir. Yaprakları süzülür ve fincana doldurularak servis edilir.