Açık Büfelere Gıda İsrafı Ayarı
Restoranlar, hazır yemek şirketleri ve kafeterya benzeri yerlerde gıda israfının azaltılması için açık büfelerde tabak boyutları küçültülecek, kalan yemeklerin paketlenmesi tavsiye edilecek.
Restoranlar, hazır yemek şirketleri ve kafeterya benzeri yerlerde gıda israfının azaltılması için açık büfelerde tabak boyutları küçültülecek, kalan yemeklerin paketlenmesi tavsiye edilecek.
Tarım ve orman bakanlığı ile birleşmiş milletler gıda ve tarım örgütü (fao) iş ortaklığıyla yapılacak gıdanı koru kampanyası kapsamında bir de strateji belgesi ve eylem planı düzenledi. türkiye'nin gıda kayıpları ve israfının önüne geçilmesi, azaltılması ve idaresiyle ilgili yapılan planla, alakalı bakanlıklar, kamu kurumları ile sivil toplum örgütlerinin desteğiyle gıda israf ve kayıplarının önüne geçilmesi için 100 eylem uygulamaya konulacak. bu kapsamda, bilhassa tüketiciler için farkındalık oluşturulması hedefleniyor. uygun gıda koruma şartları, kalan yemeklerin saklanması ve yeniden kullanılması, planlı alışverişin ehemmiyeti hususunda eğitimler ve atölye faaliyetleri yapılacak.
Şekli bozuk gıdaya şans verilecek
Ürün etiketi üstündeki son tüketim tarihi ile önerilen tüketim tarihi arasındaki fark anlatılacak ve güvenilir tüketim hususunda farkındalık artırılacak. evlerde gıda israfını azaltmak için tarifler ile çözümler yaygınlaştırılacak. kusurlu, şekil bozukluğu olan fakat güvenilir ve besleyici meyve ile sebzelerin israfının önlenmesi mesajı barındıracak. şekli bozuk ürünlerin süpermarketlerde satışa çıkarılması temin edilecek, bu kapsamda gıdanın şeklinden çok kalitesinin önemli olduğuyla ilgili bilgi posterleri hazırlanacak. şekli bozuk ürünler restoran ve hazır yemek firmalarının satışlarına da entegre edilecek.
Cezaevlerinden hastanelere kadar bilinç artırılacak
Okullarda, temel askeri eğitim müfredatında, gençlik ve spor bakanlığı yurtlarında, gençlik kamplarında, cezaevlerinde, gençlik merkezlerinde ve hastanelerde, seminerler, posterler videolarla gıda israfı hususunda bilgi, bilinç ve farkındalık seviyesi artırılacak. ramazan ayı da dahil, kültürel ve sanatsal etkinliklerle porsiyon ayarlama ve pişirme, kalan yemekleri saklama ve raf ömrünü uzatma, yeteri kadar meyve ve sebze satın alma yolları hususunda tüketicilerin farkındalığı sağlanacak. televizyon programlarında, filmlerde ya da tv dizisi senaryolarında gıda kaybı ve israfıyla ilgili gizli ya da açık mesajlar olacak.
Tüketicilerle beraber, iş yeri ve kurum yemekhaneleri, hazır yemek hizmeti, restoranlar gibi gıda hizmetlerinin verildiği yerler ve dükkanlar, toptan satış yerleri, süpermarketlerde de farkındalık çalışmaları yapılacak. bütün perakendecilere kendilerinin özel takip sistemleriyle gıda israfının önüne geçmeleri için iyi uygulama rehberleri verilecek. artık insan tüketimiyle ilgili olmayan gıdanın hayvan yemi olarak kullanımı ya da organik gübreye çevrilmesi hususunda farkındalık oluşturulacak. gıda tedarik zincirindeki verimliliğin artırmak için gıda nakliyesinde kullanılan frigofrik araçlar için etkili kontrol kuralları ve asgari standartlar düzenlenecek. gümrükte, devlet denetimi altına alınan, yasal süreçleri süren ürünlerin zayi olmasını engellemek için alakalı mevzuat incelenecek. türkiye genelinde bilhassa taze meyve ve sebze, patates ve soğan olmak üzere tarım ürünleri için lisanslı depo sayısı çoğaltılacak.
Geri kazanılan güvenli ve besleyici besinler yeniden işlenerek çorba, sos, reçel ya da turşulara dönüştürülecek. böylelikle besinlerin katma değeri artırılacak. restoranlar, hazır yemek şirketleri ve kafeterya benzeri yerlerde gıda israfının önüne geçilmesi için açık büfelerde tabakların boyutu küçültülecek. besin kayıplarını ve israfını azaltan işletmelere bir ödüllendirme sistemi uygulanacak. restoranlar ile açık büfelerde israfın önüne geçmek için tabakta kalan besinleri paket yaptırma, porsiyon boyutları ile çeşitli fiyatlandırma hususunda müşterilerin bilgilendirilmesi teşvik edilecek.