25.10.2024-18:58 (Son Güncelleme:25.10.2024-18:58)

AB'nin Sırbistan'a İlişkileri Güçleniyor

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Sırbistan'ın üyelik sürecinde ilerleme kaydettiğini vurguladı.

AB, Sırbistan'ın İlerleyişini Destekliyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Sırbistan'ın AB'ye katılım sürecinde en iyi ilerleyen ülkelerden biri olduğunu bildirdi. Sırbistan'ın gerekli şartları yerine getirme potansiyeline işaret eden von der Leyen, Balkan turu kapsamında Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a geldi. Burada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic tarafından resmi bir törenle karşılandı.

Ortaklık İlişkileri Güçleniyor

Vucic ile yapılan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında von der Leyen, AB ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin güçlendiğini ifade etti. Sırbistan, AB'nin en büyük ticaret ortağı haline gelirken, büyüme planları çerçevesinde Balkan ülkeleri ekonomilerinin AB ile entegre olmasını hedefliyor.

Von der Leyen, Sırp şirketleri için AB pazarında belirli sektörlerin açıldığını, bunun karşılığında piyasa koşullarının adil olması için reformların gerekli olduğunu belirtti. Sırbistan'ın bu reformları başarıyla gerçekleştirdiğini vurguladı.

Finansal Destek ve Gelecek Vizyonu

AB Komisyonu Başkanı, Sırbistan'ın reform planı çerçevesinde 1,6 milyar avro gibi bir destek alacağını da duyurdu. Bu reformların hem Avrupa Birliği'ne hem de Sırbistan halkına fayda sağlayacağına inandıklarını dile getirdi.

Von der Leyen, özellikle lityum madenciliği alanında yerel topluluklarla işbirliği yapılacağını belirtti ve temiz enerji ile dijital dönüşüm üzerinde çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

Vucic'in Mesajları

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, samimi bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve AB'nin eleştirilerine açık olduklarını dile getirdi. Sırbistan'ın AB üyeliği konusundaki kararlılığını vurgulayan Vucic, jeopolitik meselelerin yanı sıra, Ukrayna ile işbirliği için büyükelçilik açma konusunu da gündeme getirdi. Vucic, bu süreçteki hedeflerinin değişmeyeceğini ve Sırbistan'ın Avrupa yolunda ilerlemeye kararlı olduğunu ifade etti.

2023 yılında Sırbistan'ın AB ile 50 milyar avrodan fazla ikili ticaret hacmine ulaştığını belirten Vucic, AB'den aldıkları hibe desteklerinin altyapı projeleri için önemli olduğunu sözlerine ekledi. Ülke olarak AB'nin beklediği reformlara adapte olmaya çalıştıklarını ve üyelik taleplerini yerine getirme çabalarına devam ettiklerini belirtti.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr