07.04.2021-11:32 (Son Güncelleme:07.04.2021-11:32)

ABD'li Siyasetçi Türk SİHA'larını Yere Göğe Sığdıramadı

Amerikalı siyaset kuramcısı Fukuyama, "American Purpose" dergisinde çıkan "Orta Doğu'da homurdanmak" başlığı ile kaleme aldığı makalesinde Türk SİHA'larının bölgesinde oluşturduğu kuvvetli etkilerini övgüyle anlattı.

Fukuyama, 2010'lu yılların başında silahlı drone teknolojisinde ABD ve İsrail'in oyun kurduğunu fakat daha sonraki senelerde Türkiye'nin bu sektörde hızlıca yeni bir aktör olarak kendini gösterdiğini ifade etti.

"Küresel görünüm, askeri SİHA'lar tarafından değiştirildi ve Türkiye burada ana aktör oldu." ifadelerini kullanan Fukuyama, Türkiye'nin üretimini kendi yaptığı SİHA'ları Suriye, Dağlık Karabağ, Libya ve kendi hudutları içinde terör örgütü PKK'ya karşı kullandığını belirtti.

Amerikalı siyaset bilimci Fukuyama, "Bu süreçte Türkiye, daha fazla sonuç üretme kabiliyetiyle ABD, Çin veya Rusya'dan daha fazla kendini büyük bir bölgesel güç simsarı seviyesine yükseltti." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'de üretimi yapılan Bayraktar TB-2 ile Anka gibi SİHA'lara işaret eden Fukuyama, vaktinde ABD'den Predator ile Reaper dronelarını alamayan ve sonrasında İsrail'den Heron'ları satın alıp sonra bu ülke ile münasebeti sorunlu duruma gelen Türkiye'nin kendi SİHA'larını üretmeye kesin bir şekilde karar aldığını ifade etti.

Türk SİHA'larının başarısının etkileyici olduğuna işaret eden Fukuyama, "Son Türk drone'ları oldukça etkileyici; örneğin TB2 24 saat havada kalabiliyor ve hem keşif hem de saldırı görevlerini ifa edebiliyor." dedi.

Türkiye'nin silahlı drone'larını ilk defa detaylı bir şekilde geçen yılın mart ayında Suriye'de 36 Türk askerinin şehit düşürüldüğü saldırının akabinde kullandığını belirten Fukuyama, hava savunma sistemi dahil bölgede bulunan bütün Suriye askeri etkenlerinin SİHA'larla tamamen yok edildiğini anımsattı.

Akabinde önce Libya'da, ardından da Dağlık Karabağ bölgesinde kullanılan Türk SİHA'larının bölge gerçekleştirdiği misyonların ilgi çekici olduğuna ifade eden Fukuyama, konu olan hava araçlarının bilhassa Ermenistan askeri unsurlarına verdiği hasarın görmezden gelinemeyeceğini yazdı.

Yakın gelecekte bundan sona savaş ile çatışmaların merkezinde insansız hava araçlarının bulunacağına işaret eden Fukuyama, Türk SİHA'larının etkinliğini anlatırken şu ifadeleri kullandı:

''SİLAH YARIŞINI KİMİN KAZANACAĞI BELLİ DEĞİL''

"SİHA'lar bu durumu kökünden değiştirdi çünkü bunlar görece ucuz, yenilmesi zor ve pilotların yaşamlarını riske etmiyor. Dünyanın dört bir yanındaki ordular şimdilerde kendilerini SİHA'lara karşı nasıl savunacaklarını düşünüyor ve SİHA'larla SİHA karşıtı tedbirler arasındaki silah yarışını kimin kazanacağı belli değil. SİHA'lar 2020'de Türkiye'nin bölgesel güç olarak yükselmesine önemli katkı yaptı. Ülke, bahsedilen üç çatışmanın sonucunu kararlı şekilde tayin etti ve daha fazlasını yapabileceğini de vadediyor."





Haber365
bilgi@haber365.com.tr