Avrupa Birliği (AB), Türk gemilerinin Doğu Akdeniz'de hidrokarbon arama çalışmalarından dolayı Türkiye'ye karşı ortak bir tutum belirleme hazırlığına başladı.
"CİDDİ ENDİŞE DUYUYORUZ"
Türkiye ve Kıbrıs Cumhuriyeti arasında Türk gemilerinin Doğu Akdeniz'de hidrokarbon arama çalışmaları sebebiyle patlak veren gerginlikte Avrupa Birliği'nin Lüksemburg'ta bir araya gelen AB bakanları, birlik üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti civarında"Türkiye'nin yasa dışı sondaj faaliyetleri sebebiyle ciddi endişe" duyduklarını dile getirdiler.
Bakanlar, Avrupa Komisyonu'na "uygun tedbirler için somut eylemleri gecikmeksizin değerlendirme" çağrısında bulundu.
Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn görüşmenin ardından yaptığı açıklamada sondaj meselesinin toplantıdaki ana gündem maddesi olduğunu ve AB'nin Türkiye'ye finansmanı askıya alabileceğini veya Ankara'da üst düzey toplantıları durdurabileceğini belirtti.
Hahn gazetecilere açıklamalarda bulunarak Türkiye'nin çalışmalarının "kabul edilemez" olduğunu aktardı.
TÜRKİYE'NİN TEPKİSİ: SİYASİ SAİKLİ
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada AB'nin değerlendirmeleri "siyasi saikli" olmakla eleştirildi.
Yapılan açıklamada "AB'nin mevcut tutumu esasen Ege ve Doğu Akdeniz'e ilişkin Rum-Yunan ikilisinin Türkiye'nin ve Kıbrıs adasının ortak sahibi KKTC'nin haklarını gasp etmeye matuf, temelsiz ve maksimalist tezlerine dayanmaktadır. Bu tezleri bütünüyle reddediyoruz. Doğu Akdeniz'e ilişkin kararlar hukuki temelden yoksundur. AB'nin bu taraflı ve gerçeklerden kopuk tavrını değiştirmeye davet ediyoruz" sözleri aktarıldı.
Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.