Brunson'ın serbest kalmasının Amerika'da yargı kararının neticesi olarak algılanmadığı, Türk yargısının derin bir biçimde siyasileştirildiği, çoktandır ABD Dışişleri Bakanlığı ve basınında Türkiye'nin temel adaletten yoksun olduğu algısının meydana geldiğini söyleyen ABD'li uzmanlar, "Amerika, (Türkiye'ye karşı) sopa gösterme şeklinin ve baskı kampanyasının işe yaradığını fark etti" diye konuştu.
Merkez'in Ulusal Güvenlik ve Uluslararası Politika kısmı müdür yardımcı Hoffman, iki devlet arasında çözüm bekleyen iki stratejik problemin ilkinin, Kasım ayında yürürlüğe girecek olan İran'a dönük yaptırımlar hususunda Türkiye'nin ne kadar işbirliği yapacağı, ikincisinin de Rusya'dan S-400 füze savunma sistemini alıp almayacağı olduğuna dikkat çekildi.
"TRUMP BRUNSON DAVASINA KİŞİSEL YAKLAŞTI"
Türkiye'de tutukluluğu halen süren NASA uzmanı Serkan Gölge gibi diğer Amerikalı ve çifte vatandaşlık sahibi kişilerin davalarından da bahseden Hoffman, Amerikalıların bu kişileri 'siyasi tutuklu' olarak algıladıklarını söyledi ve Brunson davasının neticesinin Türkiye'yle alakalı genel yargıyı değiştirmediği açıklamasını yaptı: "Brunson artık serbest olduğu için Trump'ın Türkiye'yle daha az alakadar olduğunu göreceksiniz çünkü Brunson davası Trump'ın çok şahsi yaklaştığı bir meseleydi. Fakat Türkiye'nin pek güvenilir bir dost olmadığı, muhaliflere adaletsiz bir biçimde baskı yaptığı ve ABD'yle pazarlık yapabilmek için hemen hemen rehine tutma yollarına dahi gidebildiği algısı sürecek. Korkarım ki bu vaziyet daha da uzayacak ve ABD'nin Türkiye ile ilişkilerine yön vermeyi de sürdürecek".
"ERDOĞAN SADECE SERT ÇİZGİLER OLDUĞUNDA KARŞILIK VERİYOR"
Max Hoffman, Amerikalı görevlilerin sadece Brunson davasından yola çıkarak değil, Türkiye'nin Almanya'yla gazeteci Deniz Yücel davasında ve 2015'te Rus savaş uçağını düşürdüğü olayda olduklarına da bakarak uzlaşma yolunu 'sert çizgiler' çizerek bulmayı tercih edebileceğini kaydetti:
Hoffman, "(Amerikalı görevliler), 'Erdoğan sadece sert çizgiler olduğunda cevap veriyor ve onunla sadece bu biçimde anlaşabiliriz' sonucuna varabilir. Ve bu düşüncede haklılık payı da var çünkü Erdoğan çok açık bir biçimde Brunson'ı pazarlık maddesi olarak kullanmaya başladı. Brunson bugün halen belirsiz olan sebeplerden dolayı tutuklanmıştı ve esaseb siyasi koz için kullanıldığı, sürecin ilk başlarında dahi hissedilmişti" diyor.
Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.