ABD’den Çin’e gözdağı: Çin’in tehdidi sonrası oldu! ABD savaş gemileri Tayvan Boğazı’ndan geçti
ABD ile Çin arasında yaşanan Tayvan gerginliği konusunda yeni bir gelişme yaşandı. Çin’in ABD’ye yönelik tehditlerinin ardından ABD savaş gemileri, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ay başındaki ziyaretinden bu yana ilk kez Tayvan Boğazı’ndan geçti. Detaylar haberimizde...
Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos ayının başında Tayvan’a yaptığı ziyaret sonrasında Çin ile ABD arasındaki ipler iyiden iyiye gerginleşmişti. Pelosi’nin yaptığı görüşmenin ardından dünyanın takip ettiği bu gerginlik konusunda önemli bir gelişme daha yaşandı. Alınan son bilgilere göre ABD savaş gemileri, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ay başındaki ziyaretinden bu yana ilk kez Tayvan Boğazı’ndan geçti.
ABD savaş gemileri Tayvan Boğazı’ndan geçti
ABD Donanmasının Pasifik’te bulunan 7. Filosu’ndan yapılan açıklamada "USS Antietam ve USS Chancellorsville gemilerinin Tayvan Boğazı'ndan rutin geçiş yaptığı" bilgisi paylaşıldı. Filonun yaptığı açıklamada ayrıca "kruvaziyer" tipi savaş gemilerinin, "Boğaz'a kıyısı olan ülkelerin hiçbirinin karasularında olmayan bir koridoru kullandığı" vurgulandı.
Pelosi’nin Ağustos ayının başında yaptığı ziyaretten bu yana ABD’nin Tayvan Boğazı’ndaki ilk faaliyeti olan bu geçişe Çin’in nasıl bir yanıt vereceği merak ediliyor.
Beyaz Saray Hint-Pasifik Koordinatörü Kurt Campbell, 12 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, "ABD'nin gelecek haftalarda Tayvan Boğazı'ndan standart hava ve deniz geçişlerini sürdürecek.’’ ifadelerini kullanmıştı.
Pelosi ziyaretiyle gerilim tavan yaptı
25 yıl sonra Çin’in egemenlik iddia ettiği Tayvan’ı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Ziyaret, Ada'yı topraklarının parçası olarak gören Çin'in tepkisini çekmişti.
Çin ordusu, ziyaretin ardından Ada çevresinde askeri tatbikatlar başlatmış, 7 gün süren tatbikatlar, Ada'nın çevresinde fiili abluka oluşturmuştu. Gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlar sırasında Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzeler, Tayvan yakınlarındaki sulara düşmüştü.
Çin’in ordu sözcüsü ise 10 Ağustos 2022 tarihinde tatbikatların bittiğini duyursa da ordunun Tayvan Boğazı’ndaki askeri devriye faaliyetlerinin süreceğini söylemişti.
Pelosi ziyaretinin sonrasında Çin ordusuna ait savaş uçakları ve savaş gemilerinin Tayvan Boğazı'nı ayıran itibari "orta çizgi"yi geçtiği uçuşları ve devriye seferleri düzenli hale gelmişti.
Pekin, "tek Çin ilkesini" vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesini vurguluyor.