27.06.2020-13:06 (Son Güncelleme:27.06.2020-12:53)

ABD'de Yaşayan Türk Doktordan Coronavirüs Açıklaması

ABD'de yaşayan ve coronavirüse yakalanıp atlatan Türk doktor Sine Aras Akten virüs süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Akten, protestoların vakalara etkisinin temmuz ortasında görüleceğini söyledi.

Dünya üzerindeki etkisini devam ettiren coronavirüs salgını en çok ABD'de etkili olurken, ülkedeki vaka sayısı 2,5 milyonu geçti. Coronavirüsün ciddiye alınmadığı ABD'de toplam can kaybı ise 130 bine yaklaştı.

New York'ta yaşayan ve coronavirüse yakalanıp iyileşen Türk doktor Sine Aras Akten, ülkedeki coronavirüs sürecine dair açıklamalarda bulundu.

ABD' ikinci dalgadan endişelendiklerini aktaran Akten, "Coronavirüsün gelişimi ve ikinci dalga ihtimalini endişe ile izliyoruz. Yakın zamanda George Floyd ile gelişen protestolar yeni bir toplumsal harekete neden oldu. Henüz birinci dalga bitmemişken meydana gelen bu protestolar, ikinci dalganın daha hızlı gelmesine neden olacak. Bizdeki hasta ve ölüm sayıları düşerken Florida gibi Alabama gibi güney eyaletlerde günlük vaka sayıları 4 bini aştı. Bu eyaletler henüz birinci dalgayı yaşıyor." dedi.

"PROTESTOLARIN ETKİSİNİ TEMMUZ'DA GÖRECEĞİZ"

Salgının kuzeyden güneye doğru gittiğini aktaran Akten, "Ancak aynı zamanda yaşanan protestolar maalesef daha çok insanın efekte olmasına sebep oluyor. Test merkezlerinin ve test sayılarının artması ikinci dalgayı daha yumuşak atlatacağımızı düşündürse de protestoların etkisini temmuz ortası itibariyle göreceğiz Her eyaletin farklı bir sağlık sistemi var ve farklı süreçler yaşanıyor." ifadelerini kullandı.

Coronavirüs sürecinde sağlık platformlarının değiştiğini söyleyen Akten, "Dijital ya da tele sağlığa geçiş olduğu için hastanelerin yoğunluğu ve yükü düştü. İkinci dalgada sadece çok hasta olanların hastaneye gideceğini diğer hastaların takibinin telefonla, video konferansla yapılacağını düşününce ikinci salgın daha hazırlıklı bir döneme denk gelecek." şeklinde konuştu.

"AŞININ YIL SONUNA DOĞRU BULUNMASI MUHTEMEL"

Aşı çalışmaları ile ilgili de konuşan Türk doktor, "Sağlık reformlarıyla düşük sosyo-ekonomik düzeye sahip kesimin sağlık sistemine daha kolay erişebilmesi için fonlar oluşturuldu. İlk dalgayla birlikte risk oluşturan grubun tespiti yapıldığı için bu konuda önlemler artırılacaktır. Bakımevlerinde özel bir sistemin geliştirilmesi önemli. Birinci dalgada 130 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Hedef, aşının geliştirilmesi ve güvenli bir şekilde üretime geçilmesi. Yıl sonuna doğru aşının bulunması muhtemel." dedi.

"TRUMP İLE DSÖ ARASINDA MÜTHİŞ BİR GERGİNLİK VAR"

DSÖ ile Trump arasında yaşananları değerlendiren Akten, "Kasım ayındaki ABD seçimleriyle birlikte siyasi kadronun değişimi bazı gerilemelere sebep olabilir. Dünya Sağlık Örgütü’yle (DSÖ) ABD Başkanı Donald Trump arasında müthiş bir gerginlik var" diyen Dr. Akten şunları kaydetti: İlişkilerin tekrardan düzelmesi önemli. DSÖ, ABD’den yüzde 15 oranında fon desteği alıyordu ancak şu an bu durduruldu. Tam da böyle bir zamanda ihtiyacı olan maddi desteği alamaması pek çok çalışmanın yavaşlamasına sebep olacak. Önümüzdeki iki üç ay oldukça önemli. Hem aşı çalışmaları hem kasım ayı seçimleri salgının gidişatında önemli rol oynayacak. Salgının ülke genelinde kontrol alınması gibi bir durum henüz söz konusu değil. Bu yüzden salgının ciddiye alınması ve vatandaşların sosyal mesafe ve maske takma dahil tüm kurallara uyması şart." ifadelerine yer verdi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr