09.12.2023-11:17 (Son Güncelleme:09.12.2023-11:17)

ABD’de ölümcül kavunlar gündeme geldi peki Türkiye’de durum ne?

Geçtiğimiz günlerde ABD'nin önde gelen iki sağlık kuruluşu önemli bir uyarı yayımladı. Mutfağımızda sıklıkla bulundurduğumuz kavunların içerisindeki salmonella bakterisi can alıyor. Peki nedir Salmonella bakterisi? Detaylı olarak bilgileri bir araya getirdik. Bilinçli bir tüketici olmak istiyorsanız haberimiz tam size göre…

Son günlerde artan salmonella vakaları nedeniyle ABD ve Kanadalılar zor günler geçiriyor. Bakterinin kantalup kavunlarıyla ilişkili olduğu belirtilirken kavunlara el bile sürülmemesi gerektiği belirtilmişti.mŞu ana kadar 8 kişi kavunlar yüzünden hayatını kaybetti. Kesilmiş kantalup kavunların içerisinde bulunan Salmonella bakterisi bir zehire dönüşüyor. Peki nedir Salmonella bakterisi? Acıbadem Hastanesi uzmanlarından aldığımız bilgiye göre; Salmonella enfeksiyonu (Salmonelloz), bağırsak yolunu etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalıktır. Tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı (dışkı) yoluyla atılır. İnsanlara en sık kontamine su veya yiyecekler yoluyla bulaşır. Genellikle ateş, kusma ve ishal belirtileriyle seyreder.


Dilimlenmiş kavunları tüketirken dikkat edin

Uzmanlardan edinilen bilgiye göre, ABD’de bulunan virüslü kavunlar Kanada'ya da gönderildi ve 129 vakanın ortaya çıktığı ifade edildi. Rapor edilen 129 vakanın 44'ünün hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Hastalanan kişilerin çoğunun kesilmiş kavun yedikleri öğrenildi. Marketlerde dilim olarak satılan kavunlar hakkında yetkililer kesinlikle yenmemesi veya servis edilmemesi konusunda uyarılarda bulundu.

Kavunlar geri çağırıldı

ABD Gıda ve İlaç İdaresi, büyüyen listeye bütün ve önceden kesilmiş meyvelerin yeni geri çağırmalarının eklendiğini söyledi. Geçtiğimiz hafta Cut Fruit Express, kavun parçalarını ve kavun içeren meyve karışımlarını geri çağırmaya başladı. TGD Cuts, LLC ve TruFresh şirketinden kavun içeren belirli taze meyveli ve kapaklı ürünlerini geri çağırdı.

Yaşlı ve çocuklarda ciddi hastalıklara neden olabilir

Salmonella virüsü küçük çocuklarda, 65 yaş üstü kişilerde ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ciddi hastalıklara neden olabiliyor.


Salmonella belirtileri ne şekilde kendini gösterir

Salmonella, insanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olan bir bakteri türüdür. Enfeksiyon genellikle kontamine olmuş yiyecek veya su yoluyla bulaşır ve özellikle yeterince pişmemiş veya çiğ tavuk, et, yumurta ve süt ürünleri gibi besinler aracılığıyla geçer. Salmonella enfeksiyonunun belirtileri arasında ishal, karın ağrısı, ateş ve kusma bulunur. Hastalık genellikle birkaç gün sürer ve çoğu insan tedavi olmadan iyileşir. Ancak, özellikle küçük çocuklar, yaşlılar veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir. Salmonella enfeksiyonunu önlemek için iyi hijyen uygulamalarına dikkat etmek gerekmektedir. Bunlar arasında yiyecek hazırlamadan ve yemeden önce elleri iyice yıkamak, yiyecekleri uygun sıcaklıklarda pişirmek, pişmiş ve çiğ yiyeceklerin karışmasını önlemek ve yiyecekleri uygun şekilde saklamak bulunur. Uzmanlar, henüz ülkemizdeki hastanelerde böyle bir vakaya rastlamadıklarının açıklamasında bulundular.


zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr