16.10.2024-19:44 (Son Güncelleme:16.10.2024-19:44)

AB ve KİK Arasında Tarihi Zirve Toplantısı Başladı

AB ve KİK liderleri, Brüksel'de tarihi zirve toplantısı düzenledi. Enerji, ticaret ve barış konuları ele alındı.

AB-KİK Zirvesi Brüksel'de Başladı

Avrupa Birliği (AB) ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin liderleri, Brüksel'de tarihi bir zirve toplantısı için bir araya geldi. Zirvenin teması "Barış ve Refah İçin Stratejik Ortaklık" olarak belirlendi.

İlk Zirveye Katılım

Brüksel'de gerçekleşen zirveye, 27 AB üyesi ülkeden liderler, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Umman ve Kuveyt'in liderleri katıldılar.

Mesajlar ve Hedefler

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani zirveye eş başkanlık yaparken, iki lider açılış konuşmalarında ikili işbirliği mesajları verdiler. Michel, "Bu zirve ile AB ve KİK'nin 21. yüzyıla uygun bir stratejik ortaklık kurmaya hazır olduğu mesajını veriyoruz," dedi.

Geleceğe Yönelik İşbirliği

Michel, "Daha fazla istikrar, güvenlik, refah ve uluslararası hukuka saygıyı artırmak istiyoruz," diyerek, Orta Doğu, Ukrayna ve Sudan’daki krizlerin küresel istikrarı tehdit ettiğini belirtti.

Stratejik İşbirlikleri

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise işbirliğini güçlendirmek için çaba göstererek, zirvenin tarihi önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca Gazze ve Lübnan'da ateşkes ihtiyacına dikkat çekerek, bölgesel gerilimlerin azaltılması için acil diplomasi çağrısında bulundu.

Yenilenebilir Enerji ve Teknoloji

İki bölge arasında ticaret ve teknoloji işbirliğinin güçlendirilmesinin önemini vurgulayan von der Leyen, yenilenebilir enerji, temiz hidrojen ve kritik hammaddeler konusunda işbirliğinin artacağını belirtti.

Avrupa Birliği (AB) ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin liderleri, Brüksel'de ilk zirve toplantısı için bir araya geldi. Brüksel'de "Barış ve Refah İçin Stratejik Ortaklık" başlığıyla yapılan ilk zirveye 27 AB üyesi ülkenin lideri, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Umman ve Kuveyt'in liderleri katılıyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr