22.02.2020-12:09 (Son Güncelleme:22.02.2020-13:23)

AB Liderleri Bütçe Hususunda Anlaşamadı

Avrupa Birliği mensubu 27 ülke liderinin Birliğin gelecekteki bütçesinin boyutu ve harcama alanlarını konuşmak için Brüksel'de gerçekleştirdiği zirvede uzlaşmaya varılmadı.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’de düzenlenen bütçe başlıklı AB Liderler Zirvesi sonunda basın toplantısı gerçekleştirdi.

"BÜTÇEDE ANLAŞAMADIK"

Michel, bütçe hususunda uzlaşmak için daha fazla süreye gerek olduğunu, bütçenin müzakere edilmesinin ciddi bir husus olduğunu ifade ederek, "AB bütçesi konusunda bir anlaşma sağlayamadık." diye konuştu.

Avrupa projesi için beraber hareket edilmesi gerektiğini hatırlatan Michel, "Farklı kaygıları, farklı çıkarları, farklı görüşleri olanları masada uzlaştırmak kolay değil. Bir anlaşma sağlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

Von der Leyen de "Liderlerle uzun müzakereler gerçekleştirdik. Çalışmaya devam edeceğiz. Sonuç almak için önümüzde uzun bir yol var." dedi.

Bütçenin hemen çözülmesi gereken bir konu olduğunu belirten Von der Leyen, "Bütçede uzlaşı olmazsa Erasmus, araştırma programları, bölgesel kalkınma ve sınır yönetimi için kaynağımız olmaz. Bu nedenle daha fazla gayret göstermeliyiz." dedi.

Von der Leyen, dijital dönüşüm, iklim değişimi ve İngiltere'nin AB'den ayrılığı gibi ciddi sınavlara karşı ciddi bir bütçenin ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Müzakerelerin demokrasiden bir parça olduğunu ifade eden Von der Leyen, 27 üye ülkenin 27 farklı öncelikleri olduğunu belirtti.

AB İÇİN MÜZAKERESİ EN CİDDİ KONULARDAN BİRİ

Diğer yandan, AB liderlerinin, ileri bir tarihte yeniden bir araya gelip bütçe hususunu görüşmesi tahmin ediliyor. Bütçe, AB için müzakeresi en ciddi konulardan bir tanesi konumunda yer alıyor.

Zirvede, liderler, birliğin 2021-2027 dönemiyle ilgili bütçesini içeren Çok Yıllı Mali Çerçeve'nin (MFF) boyutu ve harcama alanlarıyla ilgili fikilerini paylaştı.

1 TRİLYON EUROLUK BÜTÇEYİ PAYLAŞAMADILAR

AB'nin 2021-2027 dönemiyle ilgili bütçesinin mensup ülkelerin GSMH'sinin ne kadarı olacağı müzakere edilen ana konular içerisinde yer aldı.

Bu çerçevede, Hollanda, Avusturya, Danimarka ve İsveç gibi ülkeler bütçenin GSMH'nin yüzde 1'i kadar olmasını talep ederken, bilhassa daha az gelişmiş Doğu ve Güney Avrupa ülkeleri, bu oranın daha yüksek olmasını istedi.

Toplamda neredeyse 1 trilyon euro bütçe müzakerelerinde küçük yüzdelik dilimler toplama bakıldığında yüzlerce milyar euroluk farka sebep oluyor.

AZ GELİŞMİŞ ÜYELERE "HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ" KESİNTİSİ

Bilhassa daha az gelişmiş AB ülkeleri, bütçede bulunan uyum programlarına önemli oranda mali destek verilmesini istedi. Konu olan programlar, az gelişmiş bölgeleri kalkındırmak için projelere finansal katkı sağlıyor. Bazı Batı Avrupa ülkeleri de konu olan kaynakların azaltılmasını ve hukukun üstünlüğü gibi koşullara bağlanmasını talep etti.

AB'nin Ortak Tarım Politikası da (CAP) anlaşılamayan konulardan birisi olarak öne çıktı. Tarım ve hayvancılık için temin edilen katkılar konusunda üye ülkeler farklı yaklaşım gösterdi. Bilhassa sanayileşmiş Avrupa ülkeleri, tarımsal katkılarının azaltılmasını ve verilen desteğin yeni mekanizmalarla daha iyi kontrol edilmesini talep etti.

BREXİT'İN BÜTÇEYE MALİYETİ 75 MİLYAR EURO

İngiltere'nin AB'den ayrılmasıyla mensup ülke sayısının 27'ye gerilemiş olması ve bütçede neredeyse 75 milyar euroluk mali eksilmenin ne şekilde giderileceği de liderler tarafından müzakere edilen başka bir konu oldu.

AB'nin 2021-2027 dönemi bütçesiyle ilgili Çok Yıllı Mali Çerçeve müzakerelerinin 2020 senesinde sonlandırılması gerekiyor.

Uzun süreli AB bütçesiyle ilgili hüküm, mensup ülkelerin AB Konseyi'ndeki oy çokluğu ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayı ile tespit belirleniyor.

AB'nin mevcut neredeyse 1 trilyon euroluk mali çerçevesi, 2014-2020 dönemini içinde barındırıyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırınız.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr