13.07.2020-09:17 (Son Güncelleme:13.07.2020-11:15)

AB Bugün Türkiye Özel Gündemiyle Toplanıyor

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi bugün Fransa’nın çağrısı üzerine Türkiye özel gündemiyle bir araya gelecek. Peki, toplantıda Türkiye’ye yönelik ne gibi kararların çıkması bekleniyor?

Bugün Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları toplanarak, Türkiye ve birliğin zıtlaştığı Doğu Akdeniz meselesinin yanı sıra Suriye ve Libya’da yaşanan gerginlikler ele alınacak.

Ayasofya’nın cami olmasının birlikte meydana getirdiği rahatsızlığa rağmen, toplantıda Türkiye’ye ek yaptırım kararı alınması beklenmiyor. Bu durum için de Almanya’nın Türkiye ile ilişkileri germek istememesi gösteriliyor.

FRANSA'NIN ÇAĞRISI

Avrupa Parlamentosu'nda 9 Temmuz günü düzenlenen ‘Akdeniz'de istikrar ve güven ile Türkiye'nin olumsuz rolü’ başlıklı toplantının ardından, 27 ülkenin bakanları bugün video konferans yöntemiyle toplanacak ve Türkiye ile ilişkileri masaya yatıracaklar.

Birliğin önemli üyelerinden Fransa’nın çağrısı üzerine düzenlenecek toplantıda, geçtiğimiz hafta Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de bulunacak.

Fransa, 10 Haziran’da Libya açıklarında Türk gemilerinin Fransız gemilerini rahatsız ettiğini iddia etmiş ve bu iddiayı NATO’ya bildirmişti. Ancak bu iddialarına destek bulamayan Fransa, AB ile görüşmeye karar vermişti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian, 24 Haziran'daki bir açıklamasında, Avrupa Birliğinin çok hızlı bir şekilde Türkiye ile ilişkilerin geleceğinin ele alınması gerektiğini dile getirmiş, 1 Temmuz'daki açıklamasında ise Doğu Akdeniz meselesiyle ilgili Türkiye'ye karşı geçen yılın temmuz ayında alınan kararlara ek yaptırımların getirilebileceğini söylemişti.

Yunanistan da birlikten bir dizi güçlü tedbir almak için hazırlık yapmasını talep etmişti. Yunanistan ve Fransa dışişleri bakanları da bugün Paris'te toplanarak konsey toplantısı koordinasyon yapacaklar.

Diplomatik kaynaklar, bugün düzenlenecek toplantıdan Fransa'nın istediği biçimde yeni bir yaptırım kararının alınmasının çok zayıf bir ihtimal olduğunu kaydediyor.

ALMANYA, TÜRKİYE İLE ARASINI İYİ TUTMAK İSTİYOR

Bu süreçte, dönem başkanı olarak görev yapan Almanya'nın Türkiye ile ilişkilerde yeni bir gerilim istememesi en önemli etken olarak değerlendiriliyor.

Birliğin dönem başkanı Almanya, Türkiye ile gerginlik istemiyor. Bunun nedeni ise ülkede coronavirüs pandemisinin oluşturduğu ekonomik ve toplumsal problemlerin çözümü, aralık ayında İngiltere’nin AB’den ayrılması ve Çin ile ilişkilerinin geleceği konusunda halihazırda yüklü olması.

Ayrıca birliğin dışişleri bakanı olan ve geçtiğimiz hafta Türkiye'yi ziyaret eden Josep Borrell da Türkiye’ye yaptırım uygulanması istemiyor.

Görevine geçtiğimiz yolun sonunda ayında başlayan Borrell, Türkiye'ye yaptırım uygulanması halinde Türkiye ile müzakere ortamının ortadan kalkacağından ve Türkiye-Belçika arasında yeni bir gerginlik yaşanmasından endişeli.

FRANSA

Fransa, yalnızca Doğu Akdeniz değil Suriye ve Libya gibi meselelerde Türkiye'nin izlediği politikaların birliğin stratejik çıkarlarını negatif etkileyecek bir düzeye ulaştığını öne sürüyor.

TÜRKİYE KONUSUNDA FRANSA’YA DESTEK YOK

Türkiye ile müzakerelerin resmi bir şekilde sona erdirilmesini talep eden Fransa’ya Avusturya gibi ülkeler destek vermezken, İtalya ve Malta gibi Akdeniz ülkeleri ise Fransa'nın Libya’yla ilgili tutumuna tepkili.

İtalya ve Türkiye, son zamanlarda hem diplomatik hem de askeri alanda Libya diyaloğunu ve meşru hükümete daha fazla destek verirken, Akdeniz'de beraber çalışma kararı verdiler. Fransa ilse Libya’da darbeci Hafter’i destekliyor.

AYASOFYA KARARI ETKİ EDER Mİ?

Toplantıda Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararının da ele alınması beklenirken, kararların Türkiye’ye yönelik bir yaptırım olacağı beklenmiyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr