A Vitamini Eksikliği Olanlara Uzmanlardan Kritik Uyarı
A vitamini eksikliği olanlara uzmanlardan kritik bir uyarı geldi
A vitamini eksikliği olanlara uzmanlardan kritik uyarı
A vitamini eksikliği olanlara uzmanlardan kritik bir uyarı geldi.
Kanada'da 11 yaşında bir çocuk 8 ay boyunca gittikçe kötüleşen göz kuruluğu, gece körlüğü, ışık hassasiyeti ve görme kaybı şikayetleriyle hastaneye gitti.
Çocuk sadece gözüne maksimum 30 cm yakınlığındaki el hareketlerini ayırt edebiliyordu.
Egzamayla birlikte birkaç besin alerjisi bulunan çocuğun yediği şeyler oldukça kısıtlıydı.
Doktorunun raporuna göre sadece patates, domuz eti, kuzu eti, elma, salatalık ve kahvaltılık gevrekle besleniyordu.
Bu yiyeceklerin hiçbiri a vitamini bakımından yeterli olmadığı için a vitamini eksikliği baş gösterdi.
İşte küçük çocuğun gözünün son hali...
Gözde bulunan fotoreseptör hücreler ışığı algılamak için a vitaminine ihtiyaç duyar. a vitamini ayrıca korneayı koruyarak nemli kalmasını sağlar. hastanın gözleri a vitamini eksikliğinden kurumuş, yine a vitamini eksikliğinden gözlerinde bitot lekeleri meydana gelmişti.
Doktorlar çocuğu tedavi edebilmek için a vitamini takviyesi verdi. 6 haftanın sonunda görme yetisi iki gözde de 20/800 arttı. göz kuruluğu ve bitot lekeleri de ortadan kayboldu. 20/800 oranı hala görme engelli kategorisine giriyor ve küçük çocuk belki de hiçbir zaman tamamen iyileşemeyecek. çocuğun doktoru raporunda a vitaminine bağlı görme kaybının önlenebileceğini ekledi.
A vitaminin faydaları
A vitamini, hayvansal dokularda bulunur. buna karşılık, bitkilerde a vitaminine dönüştürülen pro-vitaminlerden bol miktarda bulunur. pro-vitaminler; sarı ve kırmızı renkli karotenoi pigmentlerdir. karaciğer bunları, a vitaminine dönüştürür.
A vitamini, ısıya dayanıklı olmasına rağmen kolayca okside olur ve vitamin özelliğini kaybeder. acımış yağlar ve yağlı tohumlarda a vitamini kaybı fazladır.
A vitamini diş etlerinin, cildin, kemiklerin, saç ve tırnakların sağlıklı kalmalarını sağlar. enfeksiyona karşı vücudun direncini artırır. göz yoğunluğunu azaltır, gece görmeyi kolaylaştırır. bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olabilir.
A vitamini, sigara içen erkeklerde, akciğer kanserinin önlenmesinde yardımcı olur. klinik deneylerde, ilave a vitamini alınması; meme,deri, akciğer ve idrar yollarında kanser oluşumunu önlemiştir.
A vitamini eksikliğinde
İlk olarak gözde kuruma, kızarma ve şişme ile başlayan görme bozuklukları, derinin pullanması, bazen akne (ergencilik), iskelet gelişiminde duraklama, büyüme yetersizliği, üreme bozukluğu, dişilerde cinsel siklusun kesintiye uğraması, idrar ve solunum yollarında sıklıkla enfeksiyon görülmesi söz konusudur. kemikler ve dişler yeteri kadar gelişemez. a vitamininin eksikliğinde ayrıca, böbrek bozuklukları ve vücudun direncinde azalmalar görülür.
Solunum ve yemek borusu, idrar yolları, mide, prostat, akciğer ve kalın bağırsak-rektum kanserleri oluşumu artar. çocuklarda dişlerin biçimsiz ves sağlıksız gelişmesine, gelişmenin yavaşlamasına sebep olur.
A vitamini; karaciğer, balık yağı, yumurta sarısı ve tereyağında bol; et,yağsız süt ve peynirde az miktarda bulunur. bitkisel yiyeceklerde, a vitaminin ön maddesi olan karoten bulunur. karoten, daha çok koyu yeşil yapraklı sebzeler ile sarı renkli sebze ve meyvelerde bulunur. ne var ki, bu yiyeceklerdeki karotinin ancak 1/6′sı veya 1/10′ u a vitaminine dönüştürülür.buna rağmen havuç ve yeşil yapraklı sebzeler a vitaminince zengindir. ıspanak, kuru kayısı, brokoli, şeftali, kıvırcık salata ve portakalda bol miktarda bulunur. günlük a vitamini ihtiyacı, 3500-5000 iu’dur.
Not: hamilelik döneminde a vitamininin çok alınması, bebek için sakıncalıdır.