26.10.2024-12:17 (Son Güncelleme:26.10.2024-12:17)

85 Yıllık Ayakkabı Ustası Emekli Olacak

Şişli'deki dükkanında 70 yıllık ayakkabı tamiratı yapan 85 yaşındaki İlhami Acar, el yapımı deri ayakkabılarıyla veda edecek.

70 Yılın Ardından Veda Zamanı

Şişli'de, 85 yaşındaki İlhami Acar, 70 yıllık ayakkabı ustalığını sürdürürken el yapımı deri ayakkabılarını satışa sunarak mesleğine veda etmeye hazırlanıyor.

Geçmişten Günümüze Ayakkabıcılık

İstanbul'da 15 yaşındayken babasından öğrendiği işini ömrü boyunca sürdüren Acar, gençlik yıllarında kösele ayakkabılar yapmaya başladı. Eşi Müşerref Acar ile birlikte işletilen dükkanında, 50 yıllık orijinal deri ayakkabılardan oluşan bir koleksiyon sergiliyor ve her türlü ayakkabı tamiratı yapıyor.

Ustalığın Sembolleri

Dükkanının kapısındaki tabelada, "Meslekte 100 yıl, ayakkabı hastanesi" yazıyor. Dükkanın üstü kapalı camekanlarda sergilenen, yıllar içinde sağlamlığını koruyan ayakkabılar, Acar'ın ustalığının birer göstergesi. Yılların verdiği tecrübe ile, dikiş makinesinin başında yüzlerce ayakkabıyı tamir eden Acar, ustalık belgesini de gururla dükkanın duvarında asılı tutuyor.

Unutulmaz Anılar ve Müşteriler

Acar, geçmişte birçok ünlü kişiye ayakkabı yaptığını belirtirken, "Hamiyet Yüceses’in ve Suzan Avcı'nın kız kardeşinin ayakkabılarını yaptım," diye hatırlatıyor.

Dükkanın Kapanışı ve Gelecek Umutları

Elinde kalan son ayakkabıları da sattıktan sonra dükkanını kapatacağına dikkat çeken Acar, bu işin kendisi için son derece kıymetli olduğunu belirtiyor. "Yaş ilerliyor, 86’ya yaklaşıyorum. Mesleği çok seviyorum, ama zamanım kalmadı," diyen Acar, çıraklarına örnek olmanın mutluluğunu yaşıyor.

1971 yılında mevcut dükkanına taşınan Acar, bir müşteriyle ilginç bir anısı olduğundan bahsediyor: "Müşterim, eski dükkanımızdan tamir için bıraktığı ayakkabıyı, tam 8 yıl sonra almak için geldi. O an beni çok şaşırttı."

Şişli'deki dükkanında ayakkabı tamiratı yapan 85 yaşındaki usta, 50 yıldır muhafaza ettiği orijinal deri ayakkabıları sattıktan sonra mesleğini bırakacak. İstanbul'da yaşayan 85 yaşındaki İlhami Acar, 15 yaşındayken babasından öğrendiği ayakkabıcılık mesleğini 70 yıldır sürdürüyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr