6'lı masayı 'Erdoğan'ı yenemyeceğiz' korkusu sardı: Akıllara 2007 seçimleri geldi
6’lı masa, geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3. kez aday olmasının yasa dışı olduğuna dair bir açıklama yayımlamıştı. Bu durum akıllara 3 Mayıs 2007’de yapılan seçimleri akıllara getirdi. İşte detaylar...
2023 seçimleri için zaman giderek daralırken, Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasındaki yeni tartışma Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3. kez aday olup olmayacağı konusu oldu. 6’lı masa, geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3. kez aday olmasının yasa dışı olduğuna dair bir açıklama yayımlamıştı. Bu durum akıllara 3 Mayıs 2007’de yapılan seçimleri akıllara getirdi.
Akıllara 2007 seçimleri geldi
Analiz Haber’in yer verdiği habere göre; 3 Nisan 2007 tarihinde 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresi dolmak üzereyken TBMM'de yeni bir cumhurbaşkanı seçilme hazırlığı başladı. O dönemde Başbakan olan Erdoğan'ın aday olacağını düşünen muhalif isimler, meclis kürsüsünden dönemin "vesayetçi" güçlerini arkalarına alarak tehditler savurdu.
Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aklında o dönem dava arkadaşı oldukları Abdullah Gül vardı.
Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun 26 Aralık 2006'da yazdığı makalede, 367'nin sadece karar yeter sayısı olmadığını, aynı zamanda Meclis toplantı yeter sayısı olduğunu ifade etti.
Tıpkı bugün yapmaya çalıştıkları gibi o gün de, hukuku tahrip ederek "kendi amaçlarına hizmet edecek" şekilde karar aldırmaktı. Böylece Meclis'teki sandalye sayısı 354 olan iktidar partisi, tek başına, kendi oylarıyla cumhurbaşkanı seçemedi.
27 Nisan'da yapılan ilk oylamada 361 oy kullanılırken, Abdullah Gül 357 oy aldı. Oylamanın hemen ardından CHP, 367 iddiasıyla seçimi Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.
Anayasa Mahkemesi 1 Mayıs'ta verdiği kararla 367 iddiasını kabul ederek yapılan 1. tur oylamayı iptal etti. Ardından gerçekleşen 2 yoklamada da icaat ettirkleri toplantı yeter sayısı olan 367 bulunamayınca 11. cumhurbaşkanı seçilemedi.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin doğuşu
AK Parti seçimlerden yüzde 47 gibi ezici bir çoğunlukla çıkarak milletin iradesinin ne yönde olduğunu teyit etti. Daha sonra, ittifak ortağı olacağı MHP devreye girdi ve Türkiye, yeni Cumhurbaşkanı'nı vesayet ve CHP'ye rağmen seçti.
Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi fikri de o günlerde doğdu. Türkiye, AK parti öncülüğünde anayasa değişikliği referandumuna gitti ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine evrilen süreç başlamış oldu.