16.03.2020-20:11 (Son Güncelleme:26.03.2020-22:25)

657 Engelli Memur Hakları

Kamuda istihdam edilen kişilerin bağlı oldukları yasa 657 sayılı kanun olarak belirlenmiştir. Kamuda çalışan kişilerin tamamının uymak zorunda olduğu ve tüm düzenlemelerinden sorumlu olduğu bu kanun için engelli kamu çalışanlarına ayrılmış bir bölümde bulunur.

Engelli memurların sahip oldukları haklar ve yapmak zorunda oldukları sorumluluklar da aynı şekilde belli bir çerçeve ışığında çizilmiştir. Bu sayede hak ve sorumluluklarını bilen engelli memurlar da gerektiğinde bunları kullanabilirler.

Yasadaki Engelli Memurun Tayin Hakkı

657 sayılı kanunun 72. maddesinde geçen husus nezdinde engelli memurun raporla sunmak şartıyla kendisi, eşi veya birinci dereceden yakınları bu halden dolayı tayin isteme hakkına sahiptir. Talep neticesinde gerekli düzenlemelerin yapılması zorunluluğu yasa kapsamında yer alır. Ayrıca tayin konusunda sağlık, aile birliği ve can sağlığı mazeretleri tüm memurlar için olduğu gibi engelli memurlar için de geçerlidir.

Engelli Memurun Emekliliği

Ek olarak engelli memurun erken emeklilik hakkı da vardır. Bu hakkı kullanması için vergi indirim belgesi almak zorundadır. Engelli memura bu talebine istinaden yaşlılık maaşı bağlanır. 1 Ekim 2008 tarihinden önce işe giren memurlar ise %40 ve üzeri engel hallerini raporla sunduklarında 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu uyarınca 15 yılın sonunda erken emekli olabilirler.

Erken Emeklilik Hakkı

Erken emeklilik hakkı için Ekim 2008 tarihinden önce açılan ve engelli kontenjanı olarak ilan edilen kontenjan üzerinden devlet memuru olmak gerekir. Engel oranını ise talep edilen tam teşekküllü hastaneden almak ve aslı ile birlikte dilekçeye eklemek zorunluluğu vardır. 5400 günü doldurmuş olup olmadığınıza bakılarak emeklilik için gereken işlemler başlatılacaktır. 5510 sayılı kanunla SSK'ya bağlanan kişilerin ise 3960 günü doldurmuş olma şartı emeklilik için kontrol edilir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr