20.05.2019-15:14 (Son Güncelleme:20.05.2019-15:03)

5 Maddede ABD'nin Çinli Huawei'ye Açtığı Savaşın Gerekçeleri

ABD'li teknoloji devi Google'ın Çinli Huawei ile olan iş birliğini askıya almasını, ABD ve Batılı müttefiklerinin Huawei'ye neden savaş açtığını 5 maddede derledik.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Çin'e karşı başlattığı ticaret savaşları sonrasında bir flaş karar da teknoıloji devi Google'dan geldi. Google'ın aldığı karara göre Huawei, bundan böyle Android işletim sisteminin geliştirdiği güncellemelere erişemeyecek ve telefonun kullanıcıları yeni özelliklerden mahrum kalacak.

ABD ve Çin arasında Donald Trump'ın başkan olarak seçilmesinin ardından başlayan ve hala süren ticari soğuk savaş bu kez teknoloji sektörüne sıçradı.

Söz konusu gerilime ABD cephesinden bakıldığında Huawei, ABD ve Batılı müttefikleri için büyük bir güvenlik tehditi oluşturuyor. Kullanıcıları hayatına henüz girmeye başlayan 5G teknolojisi için de çalışmalarını devam ettiren Huawei, bu nokta da Amerika'ya rahatsızlık veriyor. Hatta Amerika Birleşik Devletleri müttefiklerine, 5G ihalelerinin Huawei'ye verilmemesi için açık çağrıda bulunuyor ve bu konuda müttefiklerini baskı altında tutuyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve diğer batıllı ülkelerin Huawei'ye açtığı savaşın 5 farklı nedeni bulunuyor. Bu sebepleri tek tek mercek altına almak gerekirse ortaya şöyle bir liste çıkıyor:

1. VERİ TOPLAMA

İddialara göre Çin hükümeti eğer verileri isterse, Çinli bir teknoloji üreticisi olan Huawei bu bilgileri vermek zorunda. Bunun altında yatan sebep olarak Huawei kurucusunun hem Çin Komünist Partisi'ne üye olması hem de Çin ordusu için çalışan bir mühendis olması gösteriliyor. Çin için bu durum çok normal olarak algılansa da Amerika Birleşik Devletleri bu konuyu kabullenmek istemiyor. Bunun yanı sıra Huawei'nin Amerika'da bulunan diğer telefon üreticileriyle gizlilik konusunda aynı kurallara dahil olmadığı da iddialar arasında yer alıyor.

2. İSTİHBARAT KANUNLARI

2017 yılında Çin'de bir yasa kabul edildi. Bu yasaya göre Çin vatandaşları ve şirketler, ülkenin istihbarat çalışmalarını desteklemek, gerektiği noktalarda da yardımcı olmakla yükümlüler. Çin tarafından bu yasa savunulsa da batılı ülkeler bu durumdan hiçbir şekilde hoşlanmadılar. Bu yasaya bağlı olarak Huawei, dış piyasada güven kaybetti ve hem diğer devletlere hem de müşterilerine karşı bu güveni sağlamak için bir şey yapamadı.

3. ARKA KAPILAR

Amerika'nın iddialarına göre Huawei, Montana'da bulunan baz istasyonlarını bir silah gibi kullanabilecek ve bölgede bulunan hava üssündeki bir balistik füzeyi kontrol edebilecek yetkinliğe sahip. Hem de şirket bunu 'arka kapılar'ı kullanarak yapacak. Çin cephesinden gelen açıklamalarla bu iddianın tamamen asılsız ve bir 'saçmalık' olduğu ifade edildi.

4. BEŞLİ İTTİFAK

İngiltere, Yeni Zelanda, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya istihbarat birimleri tarafından kurulmuş olan bu ittifakın tarihi, İkinci Dünya Savaşı'na kadar uzanıyor. O dönemler Sovyetler Birliği'ni izleyen bu ittifak, savaşın sona ermesiyle birlikte yönünü Çin'e çevirdi. Bu ittifak hala Çin'i gözlemlemeye devam ediyor.

5. TİCARET SAVAŞLARI

Aslına bakacak olursak Huawei'nin bu duruma düşmesinin en önemli sebebinin ticaret savaşları olduğunu söylemek mümkün görünüyor. Bilindiği üzere Amerika ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşları iyiden iyiye kendisini göstermeye başladı. Huawei'ye karşı uygulanan yaptırımların asıl amacının Çin'e gözdağı vermek olduğu ifade ediliyor.

ABd'nin dünya gündemine bomba gibi düşen bu kararı sonrası Çin'in ne tür önlemler alacağı ise henüz açıklığa kavuşmadı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr