12.07.2021-10:23 (Son Güncelleme:15.09.2021-17:13)

30 Yıl İçinde Milyonlarca İnsanı Etkileyecek Bunamanın 6 Belirtisi

Çağın hastalığı olarak bilinen demans yani bunamanın 30 yıl içerisinde 150 milyondan fazla kişiyi etkileyeceği tahmin ediliyor. Bizde merak edenler için bunamanın en sık görülen 6 belirtisini haberimizde bir araya getirdik…

Halk arasında bunama olarak bilinen, genellikle ileri yaşlarda görülen Demans hastalığının giderek artması üzerine bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırmada 30 yıl içerisinde milyonlarca insanın bunama hastalığına yakalanacağı gözlemlendi. Bizde sizler için bunma hastalığının en sık görülen 6 belirtisini hazırladık…

BUNAMANIN 6 BELİRTİSİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün bir süredir üzerinde çalıştığı, çağın hastalığı olarak adlandırılan bunma hakkında korkutan veriler ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar neticesinde 30 yıl içerisinde 150 milyar insan demams hastalığı ile mücadele edecek.

Yapılan araştırma ayrıca, Demans hastalığının dünya çapında 50 milyon insanda görüldüğü ve bu rakamın 10 yıl içinde 82 milyona ve 30 yıl içerisinde ise 152 milyona çıkması tahmin ediliyor. Demans hastalığına yakalanma oranı 60 yaş üzeri hastalarda yüzde 5 ile 8 aralığında görülüyor.

BUNAMA BAŞKA HASTALIKLARIDA TETİKLİYOR

Bunama oldukça yavaş ilerleyen, sinsi bir hastalıktır ve henüz bir tedavisi olmamasına rağmen, erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Çünkü hastalık ne kadar erken teşhis edilirse, ilerlemesinin yavaşlatılması sağlanabilir. Bu nedenle en kısa sürede doktora gidebilmek için en erken belirtilerinin ne olduğunu bilmek iyi olacaktır.

Bunama hastalığının, birçok farklı başlangıç durumları vardır ve ilerleyen dönemlerde kendini farklı bir nörolojik rahatsızlığa döndürebilir. Bunların başında Alzheimer gelmektedir.

Bir diğer yandan bunama dediğimiz kavram, teşhisin konulduğu hastaların çoğu zaman yaşamlarını sürdüremeyecek değişimler yaşamasına neden olur. Şu anda nörolojide bunama veya demans teşhisinden çoğu zaman kaçınılmasının nedeni budur. Sorunun erken evreleri, hafif bilişsel bozukluk olarak bilinir. Kişinin normal bilişe sahip olmadığı ancak aynı zamanda günlük yaşamındaki karmaşık aktivitelerinde ilgili bir kısıtlamaya maruz kalmadığı dönem manasına gelir.

BUNAMANIN EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLERİ

Demans hasatlığının dikkat edilmesi gereken bazı belirtileri vardır. Bunların başında kişinin kendi işlevsel döngüsünde kayıplar yaşamaya başlamasıdır.

İlk belirtiler arasında, motor becerilerinde meydana gelen kayıplardır. Hafıza, dil, görsel bozukluk gibi. Bazı durumlarda bu durum kendini davranış bozukluğu olarak ta gösterebilir.

Diğer belirtiler ise aşağıdaki gibidir;

Hafıza Kayıpları

Hafıza kaybı durumu bunama hastalığında en sık görülen durumlardandır. Kişi, son oylardan unutma belirtisi göstermeye başlar, daha sonrasında ise konuşmaları, verdiği sözleri, nesleri vb. gibi şeyleri unutmaya başlar. Ayrıca basit sorunları çözmekte (basit bir matematik hesabı gibi) veya basit ya da tanıdık işleri tamamlamakta zorlanır. Bu aksilikler giderek artar.

Karışıklıklar

Diğer sık görülen belirtiler arasında karışıklıklar yer alıyor. Genel olarak kendini zaman ve mekanlarda gösteren bu belirti, günlük yaşam aktivitesini oldukça etkilemekte. Çünkü örneğin hangi gün olduğunu belirleyememek veya sık sık ziyaret edilen bir yere yürüyerek veya arabayla gitmekte zorluk çekmektir. Genellikle hastanın kendisi bunların farkında değildir.

Dil Bozuklukları

Dil bozuklukları Demans belirtileri arasında sık görülür. Kişide, bazı kelimeleri farklı kelimelerle değiştirme ve kendini ifade edememe durumu meydana gelir. Bu durum hem konuşurken hem de yazarken gözlemlenebilir. Aynı zamanda Alzheimer hastaları arasında yaygın bir erken semptomdur. Örneğin; 'kalem' yerine 'yazı çubuğu' gibi kullanımlar yapılabilir.

Davranış Bozuklukları

Bunama hastalığı sonrası kişilerde, davranışlar bozukluklar gözlenmeye başlanır. İçe kapanık bir insanın bu süreçte tam tersi davranışalar sergilediği görülebilmektedir. Bu durumun tam tersi de yaşanabilir. Hayatları boyunca açık ve dışa dönük olan hastalar daha kayıtsız, utangaç ve sessiz tavırlar sergilemeye başlayabilirler. Frontotemporal dejenerasyonu olan hastalarda en sık görülen semptom budur.

Motor Bozukluklar

Motor bozukluklar olarak adlandırdığımız durum, Alzheimer'den sonra yetişkinlerde bunamanın ikinci önde gelen nedeni olan vasküler bunama yaşayan hastalarda sıklıkla görülmektedir. Motor bozukluklar, yürüme şeklinizde, günlük hareketlerinizi gerçekleştirmede zorluk yaşama hatta Parkinson'un neden olduğu titremelerden oluşabilir. Bu belirtiler bazı durumlarda beraberinde felç gibi hızlı ilerleyen duruma da neden olmaktadır.

Sanrılar ve Halüsinasyonlar

En ileri belirtilerden biri olan sanrılar ve halüsinasyonlar oldukça sık görülen belirtiler arasında yer alır. Lcisimcikli demansı, üçüncü en yaygın nedeni bunama olarak bilinir. Bu hastalık, 2014’de hayatını kaybedeb dünyaca ünlü aktör Robin Williams'ın sonra son tanınır hale geldi.

Bunamaya dair bir diğer erken belirtiler arasında yer alabilecek durumlar sırasıyla;

-Uyku bozuklukları

-Uyuşukluk

-Fiziksel hareketlerin yavaşlaması

-Tekrarlayan düşmeler.

Semptomların çeşitliliği ve nedenlerin çokluğu, teşhisin gecikmesine neden olabilir.Ancak altmış yaşın üzerindeki birine yakın kişiler bu belirtilerden bazılarını tespit ederse, geçmelerine izin vermemelidirler: doktora ne kadar erken başvururlarsa, hastanın iyi bir yaşam kalitesini daha uzun süre sürdürme şansı o kadar artar.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr