3. dünya savaşı mı çıkacak? Biden'den flaş açıklama: Çin'e askeri karşlık vereceğiz!
ABD Başkanı Biden, Asya ziyareti kapsamında Güney Kore ve Japonya'ya ziyaretler gerçekleştirdi. Flaş bir açıklamada bulunan Biden, Çin'in Tayvan'a saldırması durumunda buna askeri karşılık vereceklerini söyledi. Biden'ın sonrasında Çin'den açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "ABD, Çin halkının (Tayvan'la ilgili) egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma kararlılığını hafife almamalıdır" denildi.
ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile Akasaka Sarayı Devlet Konukevi'nde düzenlenen ortak basın toplantısında kitik açıklamalarda bulundu. Yapmış olduğu açıklama doğrultusunda, tüm dünyanın aklına büyük bir savaş çıkar mı sorusu geliyor. Son zamanlarda Japonya ve ABD arasındaki ittifakın daha güçlü bir hale geldiğini dile getiren ABD Başkanı Joe Biden, Japonya'yla yaptıkları uzay iş birliği konusunda heyecanlı olduklarını dile getirdi.
Demokrasi vurgusu
Joe Biden, yarın Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) Zirvesi'nde liderlerle bir araya geleceklerini aktararak, QUAD'ın dünya demokrasileri arasındaki iş birliğinin büyük işler başarabileceğini gösterdiğine dikkati çekti. ABD Başkanı, ikili iş birliğini artırmak, bölgedeki tüm insanlar için fırsat ve refah yaratan özgür ve açık bir Hint Pasifik sağlamak amacıyla birlikte çalışma taahhüdünde bulunduklarını ifade etti.
11 ülkeyle çalışma taahhüdü
ABD ile Japonya'nın, öteki 11 ülkeyle Hint Pasifik ekonomik çerçevesini başlatacağını dile getiren ABD Başkanı joe Biden, bunun "ekonomik rekabet gücünü sağlamak için en önemli zorluklar üzerinde bölgedeki yakın dost ve ortak ülkelerle çalışma taahhüdü" olduğunu kaydetti. Biden, bu iş birliğinin özellikle "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'i Ukrayna'ya karşı yürüttüğü acımasız savaştan, normlara ve ilkelere yönelik saldırısından sorumlu tutmak için küresel tepkiyi organize etmede" kritik bir önem taşıdığını dile getirdi.
'İyilik için bir güç'
ABD Başkanı Biden, bugünkü görüşmede, Japon mevkidaşıyla Japonya ve ABD arasındaki güvenlik iş birliğini güçlendirmeyi sürdürmenin yollarını da ele aldıklarını aktardı. Daha zorlu bir güvenlik ortamında ABD'nin Japonya ile daha yakın çalışacağına işaret eden Biden, "Güçlü Japonya ve güçlü bir ABD-Japonya ittifakı, bölgede iyilik için bir güçtür." açıklamasında bulundu.
ABD ekonomisi
ABD'de ekonomik bir durgunluğun kaçınılmaz olup olmadığına ilişkin soruya "hayır" yanıtını veren Biden, ülkesindeki işsizliği yüzde 3,6 seviyesine düşürdüklerini ve birçok iş fırsatı yarattıklarını belirtti.
Biden, bunun ABD'nin hiç sorunu olmadığı anlamına gelmediğine işaret ederek, ABD'nin iç büyümesi ve gücü dolayısıyla bu konunun dünyanın geri kalanına göre daha az sonuç doğurduğunu söyledi. Yüksek benzin fiyatları konusunda "inanılmaz bir geçiş sürecinden" geçtiklerine değinen Biden, bu bittiğinde dünyada daha güçlü ve fosil yakıtlara daha az bağımlı olacaklarını ifade etti.
Uygulanan gümrük vergileri
Biden, kendilerini Ukrayna nedeniyle gıda kıtlığı yaşadıkları bir durumda bulduklarını belirterek, Ukrayna'da gıda fiyatlarını aşağı çekebilecek ve piyasayı temelden olumlu yönde etkileyecek milyonlarca tahılın bulunduğunu dile getirdi. ABD'nin Çin'e uyguladığı bazı gümrük vergilerini kaldırmayı düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine ise Biden, bunları kaldırmayı düşündüğünü ve önceki ABD yönetiminin koyduğu tarifelerin hiçbirini uygulamadıklarını söyledi.
'Askeri miüdahaleye hazırız'
Çin'in Tayvan'ı işgal etmesi veya ele geçirmeye çalışması durumunda ABD'nin nasıl yanıt vereceğinin sorulması üzerine Biden, Tayvan'a yönelik politikalarının hiç değişmediğini, mevcut durumda tek taraflı bir değişiklik olmamasını sağlayarak "Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarı desteklemeye" kararlı olduklarını vurguladı.
Putin'den de bahsetti
Biden, Putin'in, "Ukrayna'nın kimliğini ortadan kaldırmak için kötü bir girişimde bulunduğuna" inandığını savunarak konuşmasını şu şekilde sürdürdü, "(Putin) Onu işgal edemez ama kimliğini yok etmeye çalışabilir. Bunu belirtmeye tenezzül etmemin sebebi, (Putin'in) bunun bedelini ödemesi gerektiği ve Rusya'nın da uygulanan yaptırımlar açısından bunun için uzun vadeli bir bedel ödemesi gerektiğidir." açıklamasında bulundu. Çin'in Tayvan'ı işgal etmesine izin vermemek için Japonya ve diğer ulusların yanında olduklarını vurgulayan Biden, böyle bir şeyin olmayacağı ya da denenmeyeceği görüşünde olduğunu kaydetti.
'Daha önce bu yönde taahhütte bulunduk'
Bir gazetecinin, "Açık nedenlerden dolayı Ukrayna çatışmasına askeri olarak dahil olmak istemediniz. Konu buna gelirse, Tayvan'ı savunmak için askeri olarak müdahil olmaya istekli misiniz?" sorusuna Biden, "evet" yanıtını verdi. Biden, daha önce bu yönde taahhütte bulunduklarını da sözlerine ekledi.
Çin'den gözdağı: Bizi hafife almayın
Biden'ın düzenlediği açıklamaları sonrası bu defa Çin'den flaş bir açıklama geldi. Çin Dışişleri Sözcüsü Vang yaptığı açıklamada, "ABD, Çin halkının (Tayvan'la ilgili) egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma kararlılığını hafife almamalıdır" sözlerine yer verdi.
Askeri yardım sağlanması gerek
ABD'nin kanunen Tayvan'ın kendini savunması için gerekli araçları sağlaması gerekiyor. ABD'nin olası bir Çin saldırısı durumudna Tayvan'ı korumak içi askeri bir müdahalede bulunup bulunmayacağı uzun zamandır merak ediliyordu.
Politikalar aynı
Biden, Ekim ayında da Tayvan'ı savunma ile ilgili benzer bir açıklamada bulunmuş ve Beyaz Saray sözcüsü de bu konudaki ABD politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını söylemişti.
İlk ziyareti
Biden, göreve başlamasından bu yana ilk defa Asya ziyareti gerçekleştiriyor. Biden'ın 'Dörtlü' gruptan oluşan ittifakın temel taşı Japonya, Hindistan ve Avustralya liderleriyle görüşmeleri içeren ziyaretin temel taşı ABD'nin Asya ile angajmanı için ekonomik destek sağlayan geniş bir plan olan Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesini tamamlamak.
Japonya savunma halinde
Çin'in artan gücü ve Tayvan'ı işgal etme olasılığı konusundaki endişeler çevredeki ülkeleri de hareketlendiriyor. Japon Başbakanı Fumio Kishida önderliğinde savunma pozisyonu almak düşüncesi ülkede yayılıyor.