21.03.2022-13:36 (Son Güncelleme:21.03.2022-13:37)

21 Mart ilkbahar ekinoksu nedir? İlkbahar ekinoksunda neler olur? Gece gündüz eşitliği nedir?

21 Mart günü gerçekleşen ilkbahar ekinoksu, bugün çok sayıda kullanıcının gündeminde yer alıyor. Gece ve gündüz eşitliğinin gerçekleştiği ilkbahar ekinoksunda kuzey yarım kürede ilkbaharın, güney yarım kürede ise sonbaharın başlangıç günü olarak kabul edilir. Peki, 21 Mart ilkbahar ekinoksu nedir? İlkbahar ekinoksunda neler olur? İşte gece gündüz eşitliğinin tüm detayları..

21 Mart günü gerçekleşen ilkbahar ekinoksu bugün çok sayıda kişinin en çok merak ettiği konulardan biri oldu. hem gündönümü hem de ilkbahar aylarının habercisi ve başlangıcı olarak tanımlanan '21 Mart İlkbahar Ekinoksu'nun gerçekleşmesi sonrası bulunduğumuz kuzey yarıkürede hava sıcaklıkları artmaya başlıyor.


21 Mart ilkbahar ekinoksu nedir?

Her yıl 21 Mart günü güneş ışınları ekvatora 90 derecelik dik açı ile gelir. Bu olayla birlikte gece ve gündüz eşit duruma düşer. Güney yarıkürede sonbahar mevsiminin başladığı 21 mart günü bulunduğumuz yarıkürede ilkbahar mevsimi başlar. Böylelikle gün ışığı her iki yarımkürede eşit olarak paylaşılır.


Dünya genelindeki durgun sularda gel-git genliğinin arttığı 21 Mart gününden 23 Eylül tarihine kadar gün ışıkları Ekvator’un kuzey bölgelerinde dik olarak gelir. Güneş ışığının dik olarak gelmesinden dolayı da kuzey yarıkürede gündüz süresi güney yarıküreye göre daha uzundur.


İlkbahar ekinoksunda neler olur?

Tüm dünya genelinde gece ve gündüz sürelerinin eşit olması durumuna ekinoks denir. aynı meridyende olan noktalarda güneş aynı anda doğar ve aynı anda batar. Gün eşitliği yada gün ılımlığı olarak bilinen ilkbahar ekinoksunda aydınlanma çemberi kutup noktaları üzerinden teğet geçer. Ayrıca, 21 Mart ekinoksunda gölge boyu sıfır olarak görülür.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr