04.10.2024-18:38 (Son Güncelleme:04.10.2024-18:39)

2024 AECSD & AMEDA Zirvesi: Mısır'dan Türkiye'ye Stratejik Mali Gelişmeler

Mısır ve Türkiye'nin finansal entegrasyonunu ve yenilikçi yaklaşımlarını ele alan zirvede, piyasa düzenlemeleri ve yatırımların artırılması gündeme geldi.

2024 AECSD & AMEDA Zirvesi'nde Öne Çıkan Gelişmeler

İstanbul Finans Merkezi'nde düzenlenen Avrasya Merkezi Saklama Kuruluşları Birliği (AECSD) ve Afrika-Ortadoğu Saklama Kuruluşları Birliği (AMEDA) Zirvesi 2024, Mısır Merkezi Menkul Kıymetler Saklama Kuruluşu (MKK) Üst Yöneticisi Yasser Zaazaa’nın açıklamaları ile dikkatleri üzerine çekti.

Mısır'da Yeni Dönem

Zaazaa, Mısır’daki mevcut merkezi kayıt sisteminin modernizasyon sürecinin sürdüğünü belirterek, "Mevcut kuralları güncelleyerek, tüm enstrümanların tek bir platform üzerinden işlem görmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu platformda vergilendirme, işlem yapma ve takas işlemleri gerçekleştirilecek," dedi.

Batı Afrika'dan Gelen Stratejiler

Batı Afrika Merkezi Menkul Kıymetler Saklama Kuruluşu İcra Kurulu Başkanı Birahim Diouf, bölgenin ortak piyasa yapısını ve para birimi uygulamalarını aktardı. "130 milyon nüfusa hitap eden bir sistemimiz var. Avroya endeksli ortak para birimimiz ile uluslararası piyasalarda varlığımızı güçlendirdik," ifadelerini kullandı.

Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın Yenilikleri

Ali Kırali, Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) çerçevesinde yürütülen faaliyetlerden bahsederek, Türkiye genelinde 300 depoda işlem gören ürünlerin borsa aracılığıyla alım-satımının yapıldığını belirtti. Kırali, "Lisanslı depolar aracılığı ile hızlı ve güvenilir işlemler gerçekleştiriyoruz," şeklinde konuştu.

Kitlesel Fonlama ve Yatırım Düzenlemeleri

Zafer Mustafaoğlu, kitlesel fonlamanın girişimciler için yarattığı fırsatları değerlendirdi. "Dijital platformlar üzerinden yatırım toplamak, startupların hızlı büyümesine yardımcı oluyor. MKK ile bu sürecin daha etkili hale geldiğini gözlemliyoruz," dedi.

Zirve, finansal entegrasyon ve bölgesel işbirliği açısından önem taşıyan bu gelişmelerin yanı sıra yeni stratejilerin belirlenmesine de olanak tanıyor.

Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu Avrasya Merkezi Saklama Kuruluşları Birliği (AECSD) & Afrika ve Ortadoğu Saklama Kuruluşları Birliği (AMEDA) İstanbul Zirvesi 2024, Merkezi Kayıt Kuruluşunun (MKK) ev sahipliğinde İstanbul Finans Merkezi'nde devam ediyor. Mısır Merkezi Menkul Kıymetler Saklama Kuruluşu Üst Yöneticisi Yasser Zaazaa, programa katılarak konuşma yaptı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr