18.04.2022-22:18 (Son Güncelleme:18.04.2022-22:18)

2022 yılı 80 gram altına ne kadar zekat verilmektedir ? 80 gram altına ne kadar zekat düşmektedir?

Ramazan ayı ile beraber Müslüman vatandaşlar zekatlarını ve fitrelerini vermeye başladı. Lakin vatandaşlar verecekleri zekat miktarını hesaplarken neye dikkat etmeleri gerektiğini araştırıyor. Peki 2022 yılında 80 gram altına ne kadar zekat düşüyor? İşte detaylar...

Ramazan ayı içinde fitre ve zekat vermek isteyen vatandaşlar ne kadar zekat vermeleri gerektiğini araştırıyor. Kaç gram altına ne kadar zekat verileceğine ilişkin bilgiler merak ediliyor. Peki 80 gram altına ne kadar zekat veriliyor? Zekat hesaplaması nasıl yapılıyor? İşte konuya ilişkin detaylar...

80 gram altına ne kadar zekat verilir?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na ait olan zekat hesaplama robotunda 80 gram altın nisap miktarına ulaşmadığı için zekat düşmemektedir.

Zekat nasıl hesaplanmaktadır?

Zekat, Müslüman vatandaşların dinen zenginlik ölçüsü olarak kabul edilen miktarlarda ki buna nisap denmektedir, malı olan kişilerin Allah rızası dolayısıyla ihityacı olan kişilere verilen miktardır. Kişinin zekat vermesi farz olması ile de ilişkilidir. Farz olması için ise malların nisaba ulaşması yanı sıra nâmî (üreyici/artıcı) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olmasıdır. Asli ihtiyaçlar ise kişinin hayatını ve hürriyetini koruyabilmesi için gereken ve muhtaç olduklarıdır. Burada kast edilenler ise barınma, yiyecek, giyecek ve sağlık giderleri için verilen nafaka, ulaşım, eğitim, ev eşyası, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, kitaplar, güvenlik amacıyla kullanılan aletler ve elektrik, su, yakıt, aidat vb. diğer cari giderler ve bu temel ihtiyaçları karşılamak için ayrılan paradır. (Mevsıli, el-İhtiyar, I, 332-333; İbn Abidin, Reddu'l-muhtar, III, 178).

Altın, gümüş, döviz gibi paralar, ticari varlıklar ve buradan gelen gelir, yatırım amacı ile var olan gayrimenkuller gibi birikimlerin nisap miktarı 80, 18 gram altın ya da ona eş değer meblağadır.

Altının zekat miktarı oluşabilmesi için aradaki ayar farkı önem arz etmemektedir. Nisap miktarı nakit ve ticari malların hesabında 22 ayar altın üzerinden hesaplanır.


Kişinin ilk defa elinde nisap miktarı varsa bunu zekat olarak verebilmesi için bu miktara ulaştığı günden itibaren 354 gün yani bir tam kameri yılının geçmiş olması gerekmektedir. Birikimin üzerinden bir yıl geçtikten sonra kişi zekatını o yıl içinde ödeyeceği borçları, alacakları ve elde ettiği miktarı 80, 18 gram altına eş olacak ya da fazla olacak şekilde verebilir. Kişi tam olarak bu noktada zekata tabi tutulmaktadır.

Kişi kendisi için bu tarihi başlangıç günü belirleyip artık bundan sonra zekat hesabını, her kameri yılın hep aynı gününde bu şekilde yapar.

Verilecek zekatlar yıl içindeki malların artışı ya da eksilmesi baz alınarak yapılmalıdır. Bu doğrultuda yıl içindeki artışlar üstünden bir tam kameri senesinin geçmesi şartı mevcut değildir.

Bunun yanı sıra kişinin zekat ile sorumlu olduktan sonra zekat ödemesi için bu süre dolmadan zekat verilmesi din açısından engel değildir.

Bu tür varlıklardan/ birikimlerden zekat ödenme oranı kırkta bir(1/ 40) yani % 2,5'tir. Altın ve gümüşten yapılmış ziynet eşyaları, zekat için gerekli diğer şartları da taşıdığı takdirde Hanefilere göre zekata tabidir.

Bunun yanı sıra Şafi, Maliki ve Hanbeli mezheplerine mensup bilginler de kadının normal şartlarda kullanmış olduğu ziynet(takı) eşyası, asli ihtiyacı sayıldığından bunlardan zekat gerekmez(Nevevi, el-Mecmu', VI, 46; İbn Kudame, el-Muğni, IV, 220). "Ziynet eşyalarında zekat yoktur" (Beyhaki, IV. 138; Darekutni, I. 250). Aynı zamanda bunlar birikim için barındırılmıyorsa ve kullanma niyeti yoksa zekata tabidir. Bu görüşlere baktığımızda günümüz şartlarında Hanefi mezhebinin belirttiği şekilde zekat vermek uygun olacaktır.

Yani eğer kişi elmas, zümrüt gibi değerli madenleri takı amacı ile süs olsun diye kullanıyorsa ya da bir amacı olmadan biriktiriyorsa zekatını vermek zorunda değildir. Ama bu ziynet eşyalar yatırım için biriktirildiyse ticaret malı sayıldığından zekata tabi tutulur. Bunların değeri diğer ticaret mallarının, paraların ve altınların değeri ile birlikte toplanır ve zekatı verilir.

Ziynet eşyalarının yanı sıra herhangi bir şirkette hisse sahibi olan kişi binada yer alan malzemelere ortak olduğu için kar payına da ortak olacağından dolayı zekat ile sorumludur. Tek başına ya da başka birikimlerle birlikte nisap miktarına ulaşır ve üzerinden bir yılgeçerse % 2,5 oranında zekatı verilir. Bunun yanı sıra hisseyi kar elde etmek için değil de alım satım yapmak için elinde tutuyorsa hisseler ticaret malı olarak değerlendirileceğinden dolayı nisap miktarına ulaştığı takdirde piyasadaki değer üzerinden ve %2,5 oranına denk gelecek şekilde zekat verilmelidir.

Bunların yanı sıra kişinin elinde bulundurduğu gayrimenkuller ticaret ya da yatırım amaçlı olmadığı takdirde gelirden zekat miktarı ayrılmalıdır. Zekat yılı içerisinde ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle birlikte nisap miktarına (80,18 gr. altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir kameri yıl geçerse kırkta bir (% 2,5) oranında zekatının verilmesi gerekir.

Ayrıca ticaret ya da gelir için alınmış olan ev, arsa, daire, dükkan gibi yerlerin gelirleri ile fabrikadan gelen gelir de zekata tabiidir. Burada sayılanlar da bu kalemdeki diğer birikimlerin üstüne eklenerek beraber nisaba ulaştıkları takdirde kırkta bir oranda yani %2,5 zekat verilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra ticaret amacı ile elde bulundurulan ev, dükkan, inşaat gibi maddeler için ise zekat verilmesi gereken bedel kırkta bir yani %2,5'dur.

Eğer ki kişi gayrimenkullerini ticari amaçla elinde bulundurmuyor ise yalnızca kullandam için var ise zekata tabii tutulmaz. Lakin durum tam tersi ise ve elinde bulunan ev, arsa, tarla gibi mallar piyasa değeri üzerinden hesaplanarak kırkta bir oranında zekata tabi tutulur. Ayrıca kişinin eline zekat verecek kadar bir miktar geçmediyse ya da zekata tabi tutulacak herhangi bir malı yok ise gayrimenkuller satıldıkları zaman zekatları geçmiş yıllarınki ile birlikte hesap edilerek her yıl için kırkta bir (% 2, 5) oranında zekatı verilmektedir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr