30.05.2022-12:42 (Son Güncelleme:30.05.2022-12:42)

2022 Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval'den sonra Zilkade ayı ne zaman başlıyor?2022 Zilkade ayı başlangıç tarihi

Şevval ayının ne zaman bittiği merak edilen konular arasında yer almaktadır. Ramazan ayından sonra girdiğimiz Şevval ayı hakkında merak edilenler araştırılıyor. Peki, Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval ayının son günü ne zaman? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

Müslüman alemi Ramazan ayını sonlandırırken Şevval ayına giriş yaptı. İbadetlerine Şevval ayı boyunca da devam eden Müslümanlar bu ayın ne zaman sonlandığını merak etmektedir. Peki, Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval ayının son günü ne zaman? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

2022 Şevval ayı ne zaman bitiyor?

Ramazandan sonra Şevval ayına 2 Mayıs’ta girdik. Bu ay içerisinde alto gün oruç tutmak çok sevaptır. Şevval ayı 30 Mayıs Pazartesi günü yani bugün sona erecektir.

Zilkade ayı ne zaman başlayacak?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan takvime göre Zilkade ayı 31 Mayıs 2022Salı günü başlamaktadır.


Zilkade ayı nedir?

Hicri takvimde yer alan Zilkade ayının ismi V. yüzyılın başlarında belirlenmiştir. Hz. Peygamber'in babasından beşinci dedesi Kilâb b. Mürre tarafından belirlenen bu isim İslâmiyet'in zuhuru döneminden günümüze kadar bir gelen bir isimdir.

Câhiliye döneminde haram ayı olarak bilinen bu ay ticari açıdan da oldukça önemlidir. Bu ayda panayırlar düzenlenir, Mekke'de Ukâz ve Mecenne panayırları da bu ayda kurulurdu. Bu ay içerisinde olan olaylar Hz. İbrâhim ile İsmâil'in Kâbe'nin temellerini yükseltmeleri, denizin Hz. Mûsâ için yarılması, Hz. Yûnus'un balığın karnından çıkması olarak kaynaklarda geçmektedir. İbn Abbas'ın, "Mûsâ'ya otuz gece vade verdik" âyetinde kullanılan (el-A'râf 7/142) "otuz gece" ifadesinin zilkade ayını temsil ettiği ifade edilir. Bu ayda gerçekleşen bir olaylardan bazıları da Hendek (Ahzâb) Gazvesi, Hz. Peygamber'in Zeyneb bint Cahş ile evlenmesi, Benî Kurayza Gazvesi, Umre Seferi, Umretü'l-kazâ, Resûl-i Ekrem'in Meymûne bint Hâris ile evlenmesidir. Ramazan bayramı ve Kurban bayramı arasında yer alan bu ayda nikah kıyılmayacağı söylentileri de tamamen yanlıştır.

Haram aylar olan zilkade, zilhicce, muharrem ve recebde (Hanefîler'e göre tercihen bu ayların perşembe, cuma ve cumartesi günlerinde) oruç tutmak müstehaptır. Zilkade ayında sık sık hac ilahileri de okunmaktadır. Bu ayda haccı, Kâbe sevgisi ve hasreti ifade eden serler de dile getirilir. BU ay Osmanlı belgelerinde ise "??" kısaltması ile gösterilmektedir.

hilalnas@haber365.com.tr