08.06.2022-10:06 (Son Güncelleme:08.06.2022-10:06)

2022 LGS tercihleri başladı mı? LGS tercih kılavuzu yayınlandı mı? LGS puan hesaplama ve LGS tercih robotu kullanımı

LGS sınavı geride kaldı. Şimdi sınava giren milyonlarca öğrenci sonuçları ve daha önemlisi de tercih zamanını beklemeye başladı. LGS tercih nasıl yapılır ve puana göre lise bulma tercih robotu haberimizde...

2022 LGS iki oturum şeklinde 5 Haziran günü yapıldı. İlk oturum sözel ikinci oturum ise sayısal derslerden uygulandı. MEB sınav sonuçlarını ise 30 Haziran tarihinde açıklayacağını duyurmuştu. Şimdilerde sınav sonucunu ve tercih zamanını heyecanla beklemeye başlayan öğrenciler bu konularda araştırma yapıyor. İşte detaylar...

LGS tercihleri ne zaman yapılacak?

MEB henüz tercihlerin be zaman yapılacağını açıklamasa da 30 Haziran günü sınav sonucunun açıklanacağı belli olduğu için tercihlerin de Temmuz ayında yapılması bekleniyor.

LGS kılavuzu yayınlandı mı?

MEB henüz LGS tercih kılavuzunu da yayınlamadı. Bunun da sınav sonuçlarına yakın ya da sonuçlardan sonra yayınlanması bekleniyor.

LGS'ye giremeyenler tercih yapabilir mi?

LGS'ye girmeyen öğrenciler yerel yerleştirmeyle öğrenci alımı yapan ve pansiyonlu okullar olmak üzere 2 farklı grupta tercih yapabilme haklarına sahipler. Bu durumda 10 okul tercih edilebiliyor. Sınava giriş yapmamış öğrenciler aynı zamanda sınavla öğrenci alımı yapan okulların ekranını göremeyecekler.

LGS puan hesaplama

Sözel ve sayısal bölümlerden alınan doğru ve yanlışlar belirlenir.

Her derse ait testlerde adayın yanlış cevaplamış olduğu soru sayısının üçte biri, ilgili teste ait doğru sayısından çıkarılarak adayın ilgili dersten alacağı ham puan (net sayısı) elde edilir.

Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak elde edilir.

Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümüyle bulunur.

Her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanır.

Öğrencilerin her bir alt testine ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

Her alt test için hesaplanan standart puanlar, Tablo-2’de verilen katsayılar ile çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunur.

Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden muaf olan öğrencilerin Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ağırlıklı standart puanı, bu öğrencilerin o testler dışındaki diğer testlerin ağırlıklı standart puan toplamının, bu testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puan toplamına bölümünün, o testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puanla çarpılması ile elde edilir.

Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanıp, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.

Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye dâhil edilecektir.

Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, 9/12/2016 tarihli ve 29913 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 02/12/2016 tarihli ve 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 69’uncu maddesiyle, 17/2/2011 tarihli ve 6114 sayılı Kanunun 7’nci maddesinin ikinci fıkrasına eklenen “Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.” hükmü gereğince değerlendirme yapılacaktır.

Oturumlardan herhangi birine katılmayan veya herhangi bir oturumda sınavı iptal edilmiş öğrenciler adına MSP hesaplaması yapılmamaktadır.

LGS tercih robotu kullanımı

Sınava giren öğrenciler ilk başta ‘Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar’ ekranıyla tercihlerini gerçekleştirecekler. Yerel yerleştirme tercihlerinde öğrenciler ilk seçecekleri 3 okulu Kayıt Alanından seçmek zorundalar. Toplamda en fazla 5 okul tercih edilebilmektedir. Tercihlerde aynı okul türünden (Meslek, Anadolu) toplamda en fazla 3 okul seçilebilecek. Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini tamamlayan öğrenciler daha sonra kendi istekleri dahilinde merkezi sınavla öğrenci alan okulları da tercih edebilme hakkına sahip olacaklar. Bu tercihlerde ‘Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ kısmında toplamda en fazla 10 okul, ‘Pansiyonlu Okullar’ kısmında ise toplamda en fazla 5 okul tercih edilebilecek. Her tercihleri yapıldıysa bu tercih sayısı toplamda en fazla 20 okul tercihi etmiş olacaktır.

Yerel yerleştirme tercih ekranı okullar

Buradaki yeşil renk Kayıt Kısmında öğrencinin ikamet ettiği yerdeki kayıt alanında bulunan okulları belirtmektedir.

Mavi renk Komşu "Kayıt Alanı" anlamına gelir ve öğrencinin ikamet ettiği bölgeye göre buradaki okulları gösterir.

Kırmızı renkse "Diğer" anlamındadır ve bu kısım öğrencinin ikamet adresine göre Kayıt Alanı ve Komşu Kayıt Alanı okulları dışında öğrencinin yaşadığı şehirdeki diğer kayıt alanlarındaki okulları gösterir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr