14.06.2022-11:50 (Son Güncelleme:14.06.2022-12:42)

2022 Kurban Bayramı tatili kaç gün, uzatıldı mı? Bayram tatili birleşecek mi, 9 gün olur mu?

Ramazan Bayramının ardından vatandaşlar Kurban Bayramı araştırmalarına başladı. Ramazan Bayramı tatilinin uzatılması oldukça gündemde yer alırken Kurban Bayramı tatilinde durumun ne olacağı merak ediliyor. Bir aydan az bir süre kala vatandaşlar Kurban Bayramı tatil planlarını yapmaya başladı. Peki, Bayram tatili uzatılacak mı? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

İslam dininde yer alan iki bayramdan ilkini geride bırakırken ikincisi içinde çok kısa bir süre kaldı. Kurban bayramı için gün sayan vatandaşlar Kurban Bayramı’nın ne zaman olduğunu, kaç gün tatil olduğunu araştırmaya başladı. Kurban Bayramı için tatil planı yapacak olan vatandaşlar bayram tatili uzar mı? sorularının da yanıtı arıyor. İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

Kurban Bayramı 2022 ne zaman?

2022 Kurban Bayramı arife günü 8 Temmuz Cuma günüdür. Bayram tatilinin ilk günü ise 9 Temmuz Cumartesi gününe denk gelmektedir. Kurban Bayramı toplam 4 gün sürmektedir. 12 Temmuz Salı günü Kurban Bayramı’nın son günüdür.

Bayram tatili kaç gün olacak?

Kurban Bayramı resmi olarak arife günü de dahil edilerek toplamda 4,5 gün olarak geçmektedir. Tatil süresinde herhangi bir değişiklik yapılmadığı sürece Kurban Bayramı tatili 4,5 gün olarak uygulanacaktır.


Kurban ne zaman kesilir?

Kurban Bayramı’nda kurbanlıklar ilk üç günde kesilmektedir. Bayram namazının ardından kesilmeye başlanan kurbanlıklar bayram namazının kılınmadığı yerlerde ise sabah namazının ardından kesimler yapılmaktadır. Bayramın üçüncü gününde güneş batana kadar kurban kesimleri de bitmesi gerekir. Bu üç gün içinde isterseniz gündüz isterseniz de gece kesebilirsiniz. Ancak kurbanlıkların gündüz kesilmesi daha uygundur. İlk gün kesilen kurbanlar ise daha faziletlidir. Şafii mezhebinde kurban bayramın dördüncü günü de kesim yapılabilir.

Kurban ne demektir, hükmü nedir?

Kurbanın sözlük anlamı yaklaşmaktır. Burada anlatılmak istenen Allâh'a yakınlaşmaya vesile olan şey ifade edilir. Dini bir anlam taşıyan kurban belirli günler içerisinde usulüne uygun olarak kurbanlık olan hayvanların kesilmesini ifade etmektedir.

İslam dininde olan bir kimsenin akıllı, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılması durumunda Allah rızası için kurban kesmesi farzdır. Bu şekilde hem kesilen etten ihtiyaç sahiplerinin de faydalanmasını sağlamaktadır hem de Cenab-ı Hakka yaklaşmış olacaktır. İslam dininin temellerinden biri olan kurban ibadeti geçmişten günümüze kadar gelmiştir. Burada Müslüman kimseler bütün varlıklarını Allah yolunda feda edebileceklerini göstermektedir.

Kurban Hanefi mezhebinde vacip olan bir ibadettir. Yani sünnet-i müekkededir ve Peygamber efendimizin mutlaka kurban kestiği kaynaklarda geçmektedir.

Kurban eti nasıl değerlendirilmelidir?

Dinimize göre kurban etinin üçe ayrılması gerektiği söylenmektedir. Peygamber efendimiz bu konuda, kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesmeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir bölümünün de eve ayrılmasını tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, "Dahâyâ", 10).

Kurbanda kesilen etler ailenin ihtiyacına göre tamamı evde de kalabilir. Ancak kurban etinin dağıtılması daha sevaptır. Bu sayede sevabından ve ihtiyaç sahiplerinin duasından da faydalanılacaktır.


Kurbanı kaç kişi kesmelidir?

Küçükbaş hayvan olan koyun ve keçiyi bir kişi kesebilmektedir. Büyükbaş hayvan olan deve, sığır ve manda ise en fazla 7 kişi ile kesilebilmektedir. Hayvanların kurban olmasına engel bir durumunun olmaması gerekmektedir. Bununla birlikte koyun ve keçi cinsinden olan hayvanların bir yaşını doldurması, sığır ve manda cinsinden olan hayvanların ise iki yaşını doldurması istenir. Ülkemizde çok olmasa da özellikle Arap ülkelerinde kesimi yapılan devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Dişi hayvanlarda gebelik durumundaki hayvanlarda kurban olarak kesilemez.

Kimler kurban kesmelidir?

Kurban kesmek için kişilerin âkil baliğ (akıllı, ergen),dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip olması gerekmektedir. Temel ihtiyaçları ve borcu dışında elinde 80.18 gr. Altınını olan ya da bununla aynı değere sahip olan parası bulunan kişiler dinen zengin kabul edilir. Bu nedenle Allah’ın vermiş olduğu bu güzelliklere ve nimetlere şükretmek için Kurban Bayramı’nda kurbanlıklar Allah yolunda kurban edilir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr