2022 EGM PA Bekçilik başvuruları başladı mı, ne zaman yapılacak? Bekçi alımı başvuru şartları
2022 yılı bekçi alımları konusu gündemden düşmüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından istihdam edilecek olan bekçi alımlarına ilişkin araştırmalar devam ediyor. Bekçi olmak isteyen binlerce kişi, 2022 bekçi alım başvuruları başladı mı? Ne zaman başlayacak? Gibi sorulara yanıt arıyor.
Tüm Türkiye’de bekçi olmak isteyen binlerce kişi, bekçilik alım sürecini takip ediyor. Başvuruların başlayıp başlamadığını merak eden vatandaşlar konuyu gündeme taşıdı. Birçok kişinin odağında olan konuyla alakalı sıklıkla araştırmalar yapılıyor.
2022 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Jandarma Genel Komutanlığı (JGM) bünyesinde istihdam edilmek üzere, çarşı ve mahallelerde görev yapacak bekçi alımı yapılacak. 4 Mart tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan ilan birçok kişiye umut oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi (EGM PA) tarafından çalıştırılacak 3 bin bekçi alınacağına dair ilan yoğun ilgi çekti. Bekçi olarak istihdam edilmek isteyen binlerce kişi, alımı yapılacak 3 bin bekçi arasında kendilerinin de olması için başvuru sürecine gözünü dikti.
4 Mart Cuma günü Resmi Gazete’de yayınlanan ilana rağmen, 3 bin bekçi alımına ilişkin Polis Akademisi Başkanlığı'ndan henüz resmi bir açıklama gelmedi. Bekçi olmak isteyen binlerce kişi ise konuyla alakalı her detayı araştırmaya aldı. 3 bin yeni bekçi alımının başvuruları e-Devlet üzerinden yapılacak. Başvuruların ne zaman başlayacağıyla alakalı henüz net bir tarih verilmedi.
Başvuru sürecini takip eden vatandaşlar, bekçi alımında aranan şartları da araştırıyor. Süreçle ilgili en merak edilen konuların başında gelen başvuru şartlarının neler olduğu sorusuna yanıt aranıyor. 2022 yılında alımı gerçekleştirilecek 3 bin bekçi alımına ilişkin herhangi bir başvuru şartı yayınlanmadı.
Bekçi alım şartları
Bekçi alımıyla alakalı en son açıklanan başvuru şartları ise şu şekildeydi;
Bekçi olmak isteyen adayların askerlik yapmış olması,
En az lise ya da dengi bir okuldan mezun olması,
Başvuru yaptığı ilde en az 1 senedir yaşıyor olması,
1.67 cm boyundan kısa olmamak,
Beden kitle endeksinin 19-27 arasında olması,
Kamu haklarından mahrum olamaması,
Kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası bulunmaması,
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 48'nci maddesinde belirtilen şartları taşımaması, yani memur olmasına engel bir durumu olmaması,
Türk toplum anlayışına göre kötü bir şöhrete sahip olmaması,
Silah taşımasına ya da silahla görev yapmasına engel teşkil edecek bir durumunun olmaması,
Alkol ve uyuşturucu gibi maddeler nedeniyle tedavi görmemiş olması,
Terör örgütlerinin ve onun uzantılarının eylemlerine, mitingine, toplantılarına, yürüyüşlerine katılmamış ve desteklememiş olması,
Bekçiliğe başvururken herhangi bir siyasi partiye ve onların yan kuruluşlarına üye olmaması,
Başvuruların başladığı tarihte 18 yaşını ve 31 yaşından gün almamış olması,
Sağlık Yönetmeliği hükümleri dışında başka herhangi bir sebeple polis eğitim kurumlarından atılmamış olması,
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında bir sorun olmaması,
Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde anlatılan şartlara sahip olması,
Ağır hapis veya altı aydan fazla hapis cezası yatmamış olması,
Aftan yararlanmış olsa dahi zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolaylı iflas veya yüz kızartıcı başka bir suç sebebiyle hükümlü bulunmamış olması,
Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık etmemiş olması,
Genel ahlaka aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma bulunmuyor olması ve bunlardan dolayı hüküm giymemiş olması gereklidir.