2020 Nevruz Bayramı Ne Zaman? Baharın Simgesi Nevruz Bayramı Nedir?
2020 Nevruz Bayramı ne zaman?, Baharın simgesi Nevruz Bayramı nedir? gibi sorular bahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte aranmaya başladı. Kullanıcılar, baharın gelişi olarak kutlanan Nevruz Bayramının detaylarını merak etti. Peki Nevruz Bayramı nedir?
2020 Nevruz Bayramı ne zaman?, Baharın simgesi Nevruz Bayramı nedir? gibi sorular bahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte aranmaya başladı. Kullanıcılar, baharın gelişi olarak kutlanan Nevruz Bayramının detaylarını merak etti. Peki Nevruz Bayramı nedir?
Nevruz Bayramı'nın kelime anlamı, Farsça'da 'yeni gün'dür. Nevruz 'yılın ilk günü' anlamı taşır. Nevruz Bayramı; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tataristan, Uygur Bölgesi, Anadolu ve Balkanlarda geleneksel kutlamalarla geçmişten günümüze kadar geldi.
NEVRUZ BAYRAMI'NIN TARİHİ
Birçok kaynağa göre Nevruz geleneğinin tarihi, Buzul Çağı’nın bitmesinden hemen önceki günlere yani 15.000 yıl öncesine kadar uzanır. Efsanevi Pers Kralı Cemşid, Indo-Iranlıların avcılıktan hayvacılığa ve yerleşik yaşama geçişini temsil eder. O çağlarda mevsimler insanoğlunun hayatında günümüzdekinden daha yaşamsal bir önem arz ediyordu. Bu nedenle yaşamla ilgili olan her şey dört mevsimi yakından ilgilendiriyordu. Zor geçen kışın ardından gelen bahar, insanoğlu için büyük bir fırsat ve bolluğun canlanması anlamına geliyordu. Tam da böyle bir dönemin ardından Kral Cemşid'in Nevruz Bayramı'nın başlattığı söyleniyor.
NEVRUZ BAYRAMI NEDİR?
Yazılı olarak adı ilk kez 2'nci yüzyılda Pers kaynaklarında geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran’ında, İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart’ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart’ta kutlar. Aynı zamanda Nevruz, hem Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır. Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt ve İran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi’ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.
MANEVİ KÜLTÜR MİRASI LİSETESİNE EKLENDİ
2010’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. 28 Eylül – 2 Ekim 2009 arasında Abu Dhabi’de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, Nevruz Bayramını Manevi Kültür Mirası Listesi ‘ne dahil etti. 2010’dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart’ı 'Dünya Nevruz Bayramı' olarak kabul etmektedir.
TÜRKİYE'DE NEVRUZ BAYRAMI NE ZAMAN KUTLANIR?
Nevruz Bayramının tarihi her yöreye ve kültüre göre değişir. Anadolu ve Orta Asya kültürlerinde baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı Türkiye’de 21 Mart’ta kutlanıyor. Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart’ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır.