18.02.2019-14:46 (Son Güncelleme:18.02.2019-14:40)

20 Yaş Dişi Hangi Durumlarda Çektirilir?

Çekilmesi zorunlu olmayan 20 yaş dişleri hakkında ne biliyorsunuz? Uzm. Dr. Gizem Güzelgen, 20 yaş dişleri hakkında merak edilenleri açıkladı.

Çekilmesi zorunlu olmayan 20 yaş dişleri hakkında ne biliyorsunuz? Uzm. Dr. Gizem Güzelgen, 20 yaş dişleri hakkında merak edilenleri açıkladı. İşte detaylar...

Yirmi Yaş Dişi Nedir?

Çenelerde diş dizilerinin en sonundan süren 3. büyük azı dişleri, yirmili yaşlar civarında gelişimlerini tamamlayıp ağız içine çıktıklarından genellikle yirmi yaş dişi olarak adlandırılırlar. Çenelerde yer darlığına, dişin çıktığı bölgenin kemik yoğunluğuna ve dişin kök anatomisine bağlı olarak bu dişler tamamen çıkabilir veya çene kemiğinde tamamen veya yarı gömük halde kalabilirler.

Hangi Durumlarda Çektirilir?

Her yirmi yaş dişini çektirmek gerekmez. Tam gömülü olan dişlerde ağrı şikayeti verip vermemesi, dişin çene kemiği içerisine ne kadar gömülü olduğu, gömülü dişin komşu dişe olan teması göz önünde bulundurularak çekmeye karar verilir. Bazen dişin içinde geliştiği keseden kaynaklı sürme kistleri oluşabilmektedir. Bu kistler fark edilmeden büyürse çene kemiğini zayıflatabilir. Ağrı oluşturmayan, tam gömülü olan dişler doktorunuz tarafından rutin kontrollerle takip edilip gerek görülürse çekilebilir. Ağız içinde tamamı veya yarısı çıkmış olan dişlerde ise ağız hijyeni oldukça önemlidir. En geri bölgede olan bu dişlere diş fırçası ile ulaşmak çok güçtür. Çürük sebebiyle apseye sebep olan yirmi yaş dişlerinin mutlaka çekilmesi gerekmektedir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr