03.07.2022-12:11 (Son Güncelleme:03.07.2022-12:11)

19 yaşındaki Türk gençten gururlandıran çalışma: Ispanaktan geri dönüşümlü plastik üretti

Türk gencin ıspanaktan ürettiği geri dönüşümlü plastik kaşık ve kapaklar büyük ilgi gördü. 19 yaşındaki Emir Belli, yaptığı çalışma ile herkesi gururlandırdı.

Henüz 19 yaşında olan ve Kazakistan Ulusal Tarım Araştırma Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünde okuyan Emir Belli, annesinin yediği ıspanaktan ilham alarak plastik üretti. Doğaya karışan bu plastikler tekrar yeşererek bitkiye dönüşebiliyor.

Ispanaktan plastik üretti

Akşam Gazetesi’nde yer alan habere göre; 19 yaşında olan ve bir süredir ıspanağın çürümüş kısımları üzerinde çalışan Emir Belli, polimer üretmeyi başardı. Yaklaşık 2,5 yıldır ıspanağın çürük kısımları üzerinde çalışan ve yaklaşık 200 deneme yapan Belli, doğada dönüşebilen ve tekrar yeşeren plastik üretmeyi başardı. İlk olarak kaşık ve kapak imaleden Belli, çalışmalarına dair detayları anlattı.

Ispanaktan ilham aldı

Küçüklüğünden beri doğayı çok sevdiğini ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesini istediğini dile getiren Belli, "Bir gün hafta sonu arkadaşlarımla birlikte Eminönü vapuruna binerek çok ilginç bir görüntüye şahit oldum. İnsanlar pet şişeyi çöp yerine denize attığını fark ettim. Hemen eve koştum acilen doğa kirliliğine çözüm bulmam gerektiği düşüncesiyle internetten baktığım araştırmalarla biyoplastik terimine rastlarım. Daha önceden bu alanda çalışma yapan hocalara ulaştım. Neler yapabilirim bu alanda plastik kirliliğini ortadan kaldırabilirim diye düşünmeye başladım. Annem ıspanağı severdi ve sık sık yapardı. Bir seferinde anneme neden devamlı ıspanak yediğini sorduğumda bana midesine iyi geldiğini ve bağışıklık sistemine iyi geldiğini söyledi.


Evde katık sabun ürettim

3 ay boyunca atık ıspanak üzerinde çalışmalar yaptığını ve evde sabun ürettiğini dile getiren Emir, “Ispanak üzerine yaptığım araştırma sonucunda bu bitkinin fizikokimyasal karakterinde selüloz kısmını tespit ettim. Biyolojik olarak suyla ıspanak ince bağırsakta sindirilebiliyordu. Ben de selülozu biyoplastik ürünlerde kullanıldığını görünce Ispanağa olan ilgim daha da arttı. Dünyadaki çalışmaları incelediğimde bu alanda çalışma yapan kimsenin olmadığını görünce sevindim. Tam 3 ay boyunca pek çok makale okudum. Sonraki süreçlerde üniversitelerden eğitimler aldım. Polimer ile organik kimya alanında annemin mutfağını kullanarak gece geç saatlere kadar deneysel çalışmalar yaptım. Bu malzemeleri tedarik ederken aslında kendim evde katı sabun ürettim. Eminönü ve çeşitli semtlerde ürettiğim katı sabunları satarak elde ettiğim gelirlerle laboratuvar malzemeleri aldım. Çalışmam için bitkisel enzimler geliştirdim” dedi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr