17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü Nedir?
Birleşmiş Milletler dünyada yükselen yoksulluğa karşı farkındalık için 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü'nü ilan etmişti. Peki, 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü nedir?
Koronavirüs salgınıyla birlikte zenginler daha zenginleşirken fakirler daha da fakirleşiyor. Amazon'un sahibi Jeff Bezos servetine Pandemiden beri milyarlar katlarken Elon Musk dünyanın en zengin insan konumuna geldi. Jeff Bezos sadece bu hafta servetine 2 milyar dolar ekledi. Zengin ne kadar servetine servet kattıysa da devletler fakir insanların daha fakir olmasını engelleyemedi.
FAKİRLER GİTTİKÇE FAKİRLEŞTİ
Araştırmalara göre dünya genelinde yoksul kesim, Koronavirüs salgını sonrası daha da fakirleşmiş. İnsanlar canlarını kurtarsa bile açlık sınırının çok altında yaşadığı ve devletten destek almadığı için hayatları gittikçe kötüleşti. Fakir insanların virüsten korunma oranı en az ve kaliteli sağlık sistemine ulaşamama konusunda en yüksek oranlı sınıf. Ayrıca salgın dolayısıyla dünyada fakirleşen 120 milyon insanın olduğu ön görülüyor. Salgına karşı bu savunmasız kesimin yaşaması için ortak çaba ve eylem gerekiyor.
17 EKİM DÜNYA YOKSULLUKLA MÜCADELE GÜNÜ NEDİR?
Her yıl 17 Ekim'de farkındalık için Dünya Yoksullukla Mücadele Günü anılır. İlk olarak 1987 yılında Paris'te anıldı.100 bin kişi, İnsan Hakları ve Özgürlüğü anıtının çevresinde toplandı ve açlığı, yoksulluğu, şiddeti ve korkuyu kınadı. Joseph Wresinski'nin öncülüğünü yaptığı bu hareket, Wresinski'nin 1988'de ölmesinden 4 gün sonra resmi güne çevrildi.
Verilere göre son 25 yılda 1 milyar üzerinde insan yoksulluktan kurtuldu. Son 25 yılda açlık sınırının altında yaşayan insan sayısı 1,9 milyardan 735 milyona gerilemişti. Ne kadar sevindirici gelişmeler gibi gözükse de yoksulluğun daha çok gelişmiş ülkelerde azaldığı ve gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde yoksulluğun hala toplumun her yerinde gözlemleniyor.