1300 Yıldır Neden Yapıldığı Bilinmeyen Labirent Şeklindeki Porbajın Yapısı
Ne amaçla yapıldığı hala gizemini koruyan porbajın, tuva özerk türk cumhuriyeti’nin güneydoğusunda yer alıyor.
Ne amaçla yapıldığı hala gizemini koruyan Porbajın, Tuva Özerk Türk Cumhuriyeti’nin güneydoğusunda yer alıyor. Tere Gölü’nün tam orta yerinde bir adanın üzerine kurulmuş olan 6 hektarlık alanı kaplayan yapı tam bin 300 yıllık. Porbajın aslına bakılırsa minik bir kale. Dört bir yanında surlar bulunan yapının dört köşesinde burçlar yer alıyor. Labirent şeklindeki yapılan bu kale görenlerde hayranlık hissi uyandırıyor.
Vainshtein’in, araştırmasının ardından Klementz'in söylemlerine yakın olarak bu yapının MS. 750 yılında Uygur Hanı Bayançur Han tarafından yapıldığını öne sürüldü. Kentin çevresinde bulunan surların, mimari benzerlikleri nedeniyle bazı Çinli ustalara yaptırıldığı düşünülüyor. Vainshteinin teorisinden başka öne sürülen bir teori bulunmuyor olsa da bazı tartışmalar hâlâ sürüyor.
Dağların zirvesine yapılan ovolar, Tuvalılar için kutsal bir ibadet alanıdır. Aynı zamanda Porbajın ve çevresinde bulunan Türk anıtmezarları ve yazıtlar da yer alıyor. Üzerinde yer alan yazıların silinmeye yüz tuttuğu bu mezar taşları, kazı ekibinin başkanı Prof. Dr. Dimitry Vasilyev tarafından saha araştırmaları sırasında keşfedildi.