12.11.2024-03:21 (Son Güncelleme:12.11.2024-03:21)

13 ayda 130 madencilik faaliyetine onay!

Hatay’da, 13 ayda 130 madencilik faaliyeti onaylanırken, Hatay Valiliği’nin bu faaliyetlere verdiği izin ve işletme ruhsatları, çevreciler tarafından eleştiriliyor. ÇED raporu zorunluluğunun kaldırılması sonrası, bölgenin geleceği ve kaynakların kullanımı tartışma konusu oldu.

>Hatay, 6 Şubat depreminden büyük hasar almasına rağmen, bölgede başlatılan madencilik faaliyetlerine yönelik tepkiler sürüyor. Hatay Valiliği, 3 Eylül 2023’te verdiği kararla, “deprem sonrası inşaat ve inşaata yardımcı ürünlere duyulan ihtiyacın fazlalığı” gerekçesiyle ÇED raporu zorunluluğunu kaldırdı. Bu karar sonrası 13 ayda toplamda 130 madencilik faaliyeti onaylandı.

HATAY VALİLİĞİ EN BÜYÜK MADENCİ Mİ?

>

>Antakya Çevre Koruma Derneği avukatı Ecevit Alkan, onaylanan projeler arasında petrol, mermer gibi acil olmayan ve inşaat için zorunlu olmayan kalemlerin de bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Hatay Valiliği’nin taş ocağı ve beton santralleri işletme planları da dikkat çekti. Alkan, “Hatay ilinde en büyük madenci Hatay Valiliği mi?” diye sordu.

HATAY’IN GELECEĞİ TEHLİKEYE ATILIYOR

>

>Av. Ecevit Alkan, Hatay Valiliği’nin aldığı madencilik işletme ruhsatlarıyla kentin geleceğini tehlikeye attığını ve bölgenin su, hava, toprak kirliği ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Ayrıca, malzeme ve beton fiyatlarının vaat edilenin aksine ucuzlamadığını ifade etti.

SERMAYE GRUPLARINA TAŞERONLUK SORUSU

>

>Alkan, Valiliğin işletme ruhsatlarını kendisi mi kullandığını yoksa sermaye gruplarına taşere edip etmediğini sorguladı. Ayrıca, Hatay’ın ormanları, meraları ve zeytinliklerinin yağmalanırken bu işten kimlerin kazanç sağladığını öğrenmek istediklerini belirtti.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr