12 Haziran 2021 Tarihte Bugün Ne Oldu?
Tarihte bugün ne oldu? 12 Haziran tarihinde yaşanmış en önemli gelişmeler haberimizde...
1. 12 Haziran 1826 tarihinde, Yeniçeri Ocağı yerine II. Mahmut döneminde Eşkinci Ocağı’nın kurulmasına başlandı.
III. Selim’in kurduğu Nizam-ı Cedid ordusunun kaldırılmasının ardından bir süre yeni bir ordu teşkil edilememişti. Mısır’da Mehmet Ali Paşa, Sırp ve Rum isyanına yeterli düzeyde karşı koyamayan Yeniçeri ordusu II. Mahmut döneminde kaldırıldı. Mayıs 1826 II. Mahmut devletin ileri gelenleriyle yaptığı istişareler sonucunda Yeniçeri ordusunun kaldırılmasına ve Eşkinci Ocağı adı verilen talimli bir sınıfın getirilmesine karar verildi.
2. 12 Haziran 1924 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk sanatoryumu olan Heybeliada Sanatoryumu açıldı.
Türkiye’nin ilk verem hastanesi olan Heybeliada Sanatoryumu 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Heybeliada 16 yataklı bir hastane kuruldu. O yıllarda ölümcül hastalıklardan biri olan verem, temiz hava ve bol gıda sayesinde tedavi edilebiliyordu. Yetiştirdiği doktorlar ve hemşireler bakımından dönemin en iyi verem hastanesi olan Heybeliada Sanatoryumu, 1954 yılından itibaren rehabilitasyon ve hemşire okuluna da ev sahipliği yaptı. Heybeliada Sanatoryumu Hastanesinde ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve edebiyatçı yazar Rıfat Ilgaz gibi ünlüler de tedavi görerek iyileşti.
3. 12 Haziran 1940 tarihinde, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü Başkanlığı’nda toplanan hükümet, II. Dünya Savaşında tarafsız ve savaş dışı kalmayı kararlaştırdı.
Eylül 1939’da Almanya’nın Polonya’ya saldırması ile başlayan ve ardından İtalya İngiltere, Fransa ve İskandinav ülkelerinin de savaşa girmesiyle Avrupa savaşına dönüştü. Japonya, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin de savaşa girmesiyle 6 yıl devam edecek II. Dünya Savaşı yaşanmıştır. I. Dünya Savaşı’nın ardından parçalanan Osmanlı Devleti’nin ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti oldukça zor zamanlar geçirmiştir. Eylül 1939 yılında başlayan II. Dünya Savaşı’ndan önce Türkiye hem Almanya hem de İngiltere ile ilişkilerini iyileştirmişti. II. Dünya Savaşına katılmadı ve tarafsızlığını ilan etti.
4. 12 Haziran 1940 tarihinde, II. Dünya Savaşında 54 bin kişilik İngiliz ve Fransız birlikleri Manş Denizi sınırında Alman birliklerine teslim oldu.
Almanya, II. Dünya Savaşı’nda Polonya’dan başlayarak Norveç, Danimarka, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg’u işgal etti. 12 Haziran 1940 tarihinde ise Fransız ve İngiliz birliklerini yenen Alman ordusu, Fransa’yı işgal etmeye hazırlanır. 54 bin kişilik Fransız ve İngiliz birliklerini teslim alan Alman ordusu böylelikle bir diğer hedefi Fransa olacaktı.
5. 12 Haziran 1958 tarihinde, Ankara’da Kıbrıs Türkleri için düzenlenen mitinge 150 bin kişi katıldı.
1950’li yıllardan itibaren Kıbrıs Adasında ortaya çıkan Türk ve Rum tarafları arasında çıkan anlaşmazlıklar şiddetli çatışmalara neden oldu. Türk kamuoyunun tepkisini çeken bu durumda 8 Haziran 1958’de İstanbul’da “Ya Taksim, Ya Ölüm” sloganları atılarak yüz binlerce kişi katıldı. 12 Haziran 1958 tarihinde ise Ankara’da 150 bin kişinin katıldığı önemli bir miting yapıldı. Bu mitingler sonrasında Türk kamuoyu Kıbrıs’a yönelik duyarlılığı en üst seviyeye ulaştı.