19.10.2024-17:28 (Son Güncelleme:19.10.2024-17:32)

11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı'nda Demokrasi Üzerine Tartışmalar

İstanbul'da gerçekleşen konferansta, Müslüman ülkelerde demokrasi ve sivil toplum konuları masaya yatırıldı.

İstanbul'da 11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı

İstanbul'da düzenlenen 11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı'nda "Müslüman Çoğunluklu Ülkelerde Demokratik Tecrübeler" konulu oturum gerçekleştirildi.

Konferansın Önemi ve Katılımcılar

Atlas Network, İslam ve Özgürlük Ağı (ILN), Liberal Düşünce Topluluğu (LDT) ve Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KASAM) işbirliğiyle düzenlenen etkinliğin ikinci günündeki oturumun başkanlığını Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zekeriya Kurşun üstlendi.

Demokratikleşme Süreci Üzerine Eleştiriler

Oturumda söz alan Tunus Üniversitesi'nden Prof. Kamal Ben Younes, demokratikleşme üzerine yapılan araştırmaların genellikle "Avrupa merkezli yöntemler" kullandığını ifade ederek, bu yaklaşımı eleştirdi. Younes, Orta Doğu'daki demokratikleşme sürecinde iç ve dış faktörlerin rolünü vurguladı ve bu konudaki araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Sivil toplumla işbirliği içinde çalışmalar gerektiğini ekledi.

Müslüman Olmak, Fert ve Toplum Başlığı Altında Tartışmalar

Üçüncü oturumda ise Kabil Üniversitesi'nden Manizha Ramizy başkanlığında "Müslüman Olmak, Fert ve Toplum" konusu ele alındı. İstanbul Medipol Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bekir Berat Özipek ve Malezya Putra Üniversitesi'nden Dr. Zatul Himmah Adnan konuşmacı olarak yer aldı.

Müslüman Karşıtlığının Etkileri

Özipek, günümüzde yabancı düşmanlığı ve ırkçılığın artmakta olduğunu belirtti. Müslüman karşıtlığının (İslamofobi) diğer ayrımcılıklar ile benzer yönleri olduğuna, ancak bazı noktalarda da farklılıklar taşıdığına dikkat çekti. Gazze'deki soykırımın, Müslüman düşmanlığının en trajik örneği olduğunu vurguladı ve liberallerin bu durumu sorgulaması gerektiğini ifade etti.

Malezya ve İslam Kültürü

Dr. Adnan ise Malezya’daki Müslümanların İslam’a olan bağlılıklarının sosyal kimliklerinin temel bir parçası olduğunu belirtti.

Atlas Network, İslam ve Özgürlük Ağı (ILN), Liberal Düşünce Topluluğu (LDT) ve Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KASAM) işbirliğiyle İstanbul'da düzenlenen 11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı'nda "Müslüman Olmak, Fert ve Toplum" başlıklı üçüncü oturumda, İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Berat Özipek konuşma yaptı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr