11 Tane Kalan 'Ölmez Çiçeği' İçin Çağrı
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Aydın'ın Kuşadası ilçesi dağlarının endemik türlerinden birisi olan Ölmez Çiçeği'nden yalnızca 11 kök kaldığını söyledi.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, ilk kez 1960'lı yıllarda İngiliz botanikçi olan Davis tarafından Samson Dağları'nda belirlenen ve Kirazlı Dağları'nda son kalan bireylerinin kalan Aydın Ölmez Çiçeği'nin en önemli olan endemik türlerimizden biri olduğunu ifade etti.
Her sapın uç bölümünde 10 - 13 minik çiçekten oluşan kümelerin odunlaşmış bir gövde bölümünden yükseldiğini aktaran Sürücü, 'Bilimsel adı Helichrysum heywoodianum olan Aydın Ölmez Çiçeği, dünyada sadece burada yetişen çok önemli bir doğal mirastır. Bu nedenle IUCN kriterlerine göre, (CR) kritik düzeyde tehlike altında gösterilmiştir.' sözlerini kullanarak endemik türün önemine dikkatleri bu olaya çekti.
'RES'LER TAHRİP ETTİ'
Rüzgar Enerji Santralleri'nin (RES) habitatlarını tahrip ettiğini belirten Sürücü, 'Kirazlı Dağları'nda kızılçam ormanlarının yükseltilerinde kireçtaşından oluşan güneşli yamaçlarda yaşamaya çalışan bitkiden, RES çalışmaları nedeniyle habitatları tahrip edildiğinden Kirazlı Dağlarında sadece 11 bireyin kaldığı tespit edildi. Kuşadası'nın diğer iki endemik türü olan Tüylü Çan Çiçeği ve Tülüşah endemik türleri gibi, Aydın Ölmez Çiçeği'yle ilgili bir Tür Koruma Eylem Planı'nın yapılması endemik bitkinin geleceği açısından çok önemlidir. Eğer iki elin parmakları kadar kalan bitkiyi koruyamazsak, bir tür daha yok olmuş olacaktır' sözlerini kullandı.