19.06.2024-14:13 (Son Güncelleme:19.06.2024-15:29)

10 Yılın Ardından... Kayıp Uçağın Yeri Tespit Edilecek Mi?

2014 yılında kaybolan Malezya MH370 sefer sayılı uçağının enkazının yerini belirlemeye yönelik önemli bir bulgu ortaya çıktı. Cardiff Üniversitesi araştırmacıları, Hint Okyanusu'ndaki su altı dinleme istasyonları aracılığıyla o günkü saatlerde kaydedilmiş 6 saniyelik bir ses sinyali tespit etti. Bu sinyalin, uçağın düşüş noktasını belirlemede kritik öneme sahip olabileceği ifade edildi.

Malezya'dan Çin'e giden MH370 sefer sayılı uçak, 8 Mart 2014'te kalkıştan 38 dakika sonra kaybolmuştu. O güne ait ses kaydının, Cape Leeuwin bölgesindeki bir dinleme istasyonu tarafından yapıldığı belirtildi. Araştırmacılar, 200 tonluk bir uçağın düşüşü sırasında ortaya çıkabilecek enerjinin küçük bir depreme eşdeğer olabileceğini açıkladılar.

İncelemeye Alınacak

Dr. Usama Kadri, benzer bir enerji çıkaran patlamalarla yapılabilecek bir sinyal tatbikatının, uçağın düştüğü noktanın kesin olarak belirlenmesine yardımcı olabileceğini belirtti. Eğer bu tatbikat sonucunda benzer sinyaller kaydedilirse, MH370'in enkazının yerinin tespit edilebileceği vurgulandı. Aksi takdirde ise arama alanı ve düşüş saatinin yeniden değerlendirilebileceği ifade edildi.

Uçağın kaybolmasından sonra yapılan arama kurtarma faaliyetleri, havacılık tarihinin en maliyetli operasyonlarından biri olmuştu. MH370, içinde 227 yolcu ve 12 mürettebatın bulunduğu şekilde Güney Hint Okyanusu'na düştüğü tahmin edilen noktada aranmış ancak net bir bulgu elde edilememişti.

yareneryilmaz@haber365.com.tr