Amnezi Nedir?

Amnezinin ne olduğu toplumda zaman zaman merak ediliyor ve araştırma konusu oluyor. Amzezinin kısaca manası bellek yitimi ya da hafıza kaybıdır. Peki amnezinin daha kapsamlı manası nedir? Amnezi ne demek?

29.01.2021-10:22 - (Son Güncelleme: 29.01.2021-10:22) Amnezi Nedir?

Amnezinin anlamı merak ediliyor ve zaman zaman araştırılıyor. Çocukluğumuza dair anılarımızı anımsayamama sebebimiz olan amnezi bazı bireylerin karşılaştığı bir hafıza sorunudur. Peki amnezi ne demek? Amnezi ne manaya gelmektedir.

AMNEZİ NE DEMEK?

Hafıza kaybı ya da amnezi, hafızanın bozukluğa uğrayarak rahatsız olması durumudur. Amnezinin sebepleri organik ya da fonksiyonel olabilmektedir. Hastalıklar veya travmalar yüzünden beynin hasar görmesi ya da belirli (çoğunlukla sedatif) maddelerin kullanımı amnezinin organik nedenlerindendir.

ÇOCUKLUK ÇAĞI AMNEZİSİ NEDİR?

Çocukluğumuza dair anıları hatırlayamamak da çocukluk amnezisi olarak bilinir. Daha da açık ifade edecek olursak, yetişkin bireylerin 2-4 yaşlarında yaşadıklarını hatırlamamasıdır. 

2-4 yaş aralığında olaysal bellekteki belirli anılarının zamanı, mekanı, yaşadığımız duygu ve kimle, nasıl, nerede olduğumuzu büyük ölçüde hatırlayamıyoruz.

ÇOCUKLUĞUMUZU NEDEN HATIRLAMIYORUZ?

Çocukluk dönemimizdeki anıları hatırlayamamızın biyolojik bir açıklaması da vardır. Büyüdükçe, beyinlerimize çok fazla bilgi yükleniyor ve bu konuyla ilgili yapılan bir çalışmaya göre,'Beyinler çok sayıda yeni hücre geliştirmekle meşgulken, uzun vadeli olacak anıları saklamıyorlar.' 

Bununla beraber, 3-4 yaşından önceki günlük olayları fiziksel olarak dahi hatırlayamıyoruz çünkü epizodik hafızamız o dönemde henüz devreye girmemiş oluyor. Örneğin parka gitmek gibi soyut bir anıyı anımsarken, orada neler yaptığımıza dair detayları, gördüğümüz yerleri tam olarak hatırlayamıyoruz.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal