Amerikan federal jürisi kararını verdi

ABD’deki bir federal jüri, Pentagon ile çalışan bir güvenlik şirketini, Irak'taki Ebu Gureyb Hapishanesi’nde üç Iraklıya uygulanan işkence nedeniyle 42 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm etti.

13.11.2024-15:31 - (Son Güncelleme: 13.11.2024-15:31) Amerikan federal jürisi kararını verdi

Yirmi yıl önce gerçekleşen işkencelerde rol oynadığı belirlenen CACI Premier Technology şirketi, her bir mağdura 14 milyon Dolar tazminat ödeyecek. Bu karar, işkenceye uğrayanlar için bir adalet ışığı olurken insan hakları savunucuları askeri müteahhitlerin hesap vermesinin önemine vurgu yaptı. 

Amerikan Federal Jürisi, bugün Pentagon ile sözleşmeli çalışan bir şirketi, Irak'taki kötü şöhrete sahip Ebu Gureyb Hapishanesi'nde işkenceye maruz kalan üç Iraklıya toplam 42 milyon dolar ödemeye mahkûm etti. 

ABD'nin Virginia eyaletinde bulunan CACI Premier Technology adlı şirket, yaklaşık yirmi yıl önce Iraklı tutuklulara uygulanan işkencede rol oynadığı gerekçesiyle suçlu bulundu. 

Sekiz üyeden oluşan jüri, şirketin 2003 ve 2004 yıllarında üç Iraklıya işkence edilmesine katkı sağladığına hükmetti. Merkezi New York’ta bulunan Anayasal Haklar Merkezi'ne göre, ortaokul müdürü Suheil el-Şemri, çiftçi Esad ez-Zubayi ve gazeteci Salah el-Acili’nin her birine 14 milyon dolar tazminat ödenecek.

BİR HİÇ İÇİN UMUT IŞIĞI

Kararı memnuniyetle karşılayan el-Acili, ‘’Bugün benim ve adalet için büyük bir gün" diyerek, bu zaferin zulme uğrayan herkes için bir umut ışığı olduğunu ifade etti.

Ayrıca, her türlü işkence ve kötü muameleyi uygulayan şirketler ve müteahhitler için güçlü bir uyarı niteliği taşıdığını belirtti. Anayasal Haklar Merkezi'nden avukat Katherine Gallagher da jürinin kararını memnuniyetle karşıladı. 

Gallagher, "Bu karar, CACI şirketinin tarihteki utanç verici rolünü gözler önüne seriyor" dedi ve askeri ve özel güvenlik müteahhitlerinin uluslararası hukuku ihlal ettiklerinde hesap vermeleri gerektiğini vurguladı. Yaklaşık 20 yıl boyunca CACI'nin, Ebu Gureyb’deki işkencede oynadığı rolü kabul etmediğini belirten Gallagher, şirketin sorumluluğunu reddettiğini hatırlattı.

JÜRİ ANLAŞMAZLIĞA DÜŞMÜŞTÜ

Yılın başlarında farklı bir jüri, şirketin 2003-2004 yıllarında ABD ordusu ile birlikte çalışan sivil araştırmacılarının sorumluluğunu belirleme konusunda anlaşmazlığa düşmüştü.

Davada, 2003 yılı sonunda şirkete bağlı sivil personelin, ABD askerlerini mahkûmlara kötü muamele yapmaya teşvik ettiği belirtiliyor. Düşük rütbeli 11 askere, aralarında çıplak mahkûmlarla poz veren eski Amerikan yedek askeri Lindy England’ın da bulunduğu bazı görevlilere cezai suçlamalar yöneltilmişti.

Pentagon, Irak ve Afganistan’da Amerikan güçlerinin mahkûmlara işkence uyguladığı 198 fotoğrafı yayınladı.Fakat Ebu Gureyb Hapishanesi'ndeki skandalın patlak verdiği 2004 yılından bu yana süren 12 yıllık hukuki mücadelenin ardından, Şubat 2016’da yayımlanan bu görüntülerin dışında yüzlerce başka fotoğraf ise Pentagon tarafından yayınlanmadı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal