Tennessee Senatörü Marsha Blackburn liderliğinde bir araya gelen senatörler, Çin'in Uygur Türklerine yönelik ihlallerini destekleyen Çinli yazar Liu Cixin'in kitaplarını dizi yapacağını açıklayan platforma tepki gösterdi. Senatörler Netflix'e yazdıkları tepki mektubunda, bahsi geçen yazar Liu Cixin'in, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslümanlara karşı ihlalleri savunduğunu ifade etti.
'BU KARAR SUÇA ORTAKLIK'
Cixin'in 3 kitaptan oluşan serisini dizi yapacağını duyuran Netflix'in kararını yeniden gözden geçirmesi için çağrıda bulunan senatörler, 'Sincan'daki vahşilikler ortadayken böyle bir karar gönül rahatlığıyla alınamaz, bu karar suça ortaklık olur.' ifadesini kullandılar.
Senatörler, skandallarıyla sık sık gündeme gelen ve tepki çeken Netflix'in, yeni bir skandala imza atmaması için gönderdikleri mektup ile, Çinli yazar Liu Cixin'in kitaplarını dizi yapmaması çağrısında bulundu.
ÇİN'İN TEPKİ ÇEKEN KAMPLARI
Doğu Türkistan'da esir tutulan Uygur Türkleri, çeşitli işkencelere ve insanlık dışı muamelelere maruz kalıyor. Çin'in, Uygur Türklerinin kültür ve kimliklerine yönelik saldırıları her geçen gün uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor. Kamplarda Birleşmiş Milletler verilerine göre en az 1 milyon kişinin tutulduğu düşünülüyor.
Çin'in Doğu Türkistan üzerindeki operasyonları 2009'dan itibaren artış gösterdi. Bu operasyonların ve yapılan eziyetlerin gerekçesi olarak, Çin'de yaşanan terör saldırılarından Uygurların sorumlu olması gösteriliyor. Bu nedenle Çin yönetimi 2014’te 'teröre karşı halk mücadelesi' adı altında bir girişim başlattı. Bu kapsamda özellikle Sincan Uygur Özerk bölgesinde operasyonlar yürüten Çin güvenlik güçlerinin bölgedeki sivil hayat üzerindeki baskısı, bölge halkı ile Çin yönetimi arasındaki gerginliğin artışına sebep oldu. İlerleyen süreçte de tüm bu sorunlar giderek derinleşerek günümüzdeki halini aldı.