Amerika Birleşik Devletleri ile terör örgütü YPG/PKK'nın ortak çalışmaları devam ediyor. Irak sınırına binlerce silah ve mühimmat yapılıyor. ABD'li komutanlar ve terörist Ferhat Abdi Şahin arasında yapılan görüşmede binlerce kişinin maaş karşılığı silah altına alınmasını görüştüler.
Amerika Birleşik Devletleri ile ortak çalışmalar yürüten terör örgütü YPG Türkiye'nin Irak sınırında askeri hareketlenmeler yapıyor. Bölgedeki birçok Arap asıllı kişileri para karşılığında asker olarak çalıştıran Amerika Birleşik Devletleri'nin, Türkiye sınırında neden böyle bir çalışma yaptığı ise henüz bilinmiyor.
2018 yılında sınır ötesine düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı ve Ekim 2019'da Barış Pınarı Harekatları öncesi de ABD benzer şekilde terör gruplarını destekleyerek operasyonların zora düşmesini sağlamıştı. Sınır ötesi tezkerenin meclisten geçmesiyle birlikte ABD yine benzer hareketler düzenleyerek gelecek yıllarda olacak olası bir operasyonu zor duruma düşürmeye çalışıyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak sınırında yaptığı yapılanmalarla beraber paralı askerliğe başvuranların sayısında artış görüldü. Askerlik başvurusu kabul edilen kişilere aylık 230 dolar maaş bağlandı. Yerel kaynaklara yansıyan bilgiye göre şimdiye kadar 7 bin kişi paralı askerliğe alındı. Yaklaşık 2 haftalık hızlandırılmış silahlı eğitimlerin ardından ilk etapta binlerce Arap yaklaşık 3 hafta önce Suriye'nin Irak sınırında konuşlandırıldı.
Anadolu Ajansı'nın girişimleri ile öğrendiğimiz kadarıyla, Pentagon ve Koalisyon yetkililerine sorulan bu yapılanmanın sebebiyle ilgili sorulara henüz bir cevap alınamadı.
ABD askeri üssün kurulmasının siyasi arka planında ön plana çıkan rekabet görülmektedir. Birincisi Rusya ile küresel rekabet siyasetinin en önemli parçasıdır. Günümüzde ABD’nin ekonomiden askeri konulara, teknolojik konulardan siyasi ittifaklara kadar çeşitli konularda rekabet içinde olduğu bazı güç faktörleri bulunmaktadır. Bunlardan birisinin de Rusya olduğu bilinmektedir. Özellikle 2018’den sonra ABD, Akdeniz’de askeri olarak daha etkin hale gelmeyi ve bölgedeki olayları daha etkin kontrol edebilmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda ABD, Akdeniz’de ve özellikle de Ege ve Doğu Akdeniz’de varlığını artırmaya çalışmaktadır.
Yunanistan’ın Türkiye ile rekabetinde AB’den istediğini alamaması üzerine ABD’ye yakınlaşma ihtiyacıdır. AB’nin hem bölgesel hem de küresel siyasi süreçleri etkilemede istediği noktaya gelememesi, Doğu Akdeniz’de özellikle Türkiye’ye karşı istediği etkinliği AB vasıtası ile oluşturamaması, Yunanistan’ın bir nevi alternatif arayışına girmesine yol açmıştır. Dönem dönem gerginleşen ABD-Türkiye ilişkilerinin aslında bu anlamda Yunanistan’a bazı fırsatlar yarattığı gözlemlenmektedir.
Başka bir neden ise Türkiye’nin, Doğu Akdeniz bölgesinde ABD’nin itirazlarına neden olan bazı faaliyetlerinin bulunmasıdır. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yapılan deniz alanları sınır antlaşması, Kıbrıs Adası’nın etrafında bazı ABD kökenli firmalarının da yer aldığı doğal kaynak arama faaliyetlerini engellemesi ve Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin yürüttüğü doğal kaynak arama faaliyetleri Türkiye ile ABD arasında gerginliklerin odağı olmaktadır.