Yemeklerin en vazgeçilmez malzemelerinden olan patatesin zehirli olabileceğini biliyor musunuz? pek hangi durumlarda patates zehirli olur işte cevabı...
Eğer patates yedikten sonra mideniz bulanıyor, başınız dönüyorsa aman dikkat! patates szi zehirliyor olabilir! peki hangi patatesler zehirler? gelin cevabına birlikte bakalım.
Patates hasatından evvel ve sonra saklanma sırasında yapılan hatalar nedeniyle besin zehirlenmelerine hatta ölümlere yol açabilir..
Bitkiler; mantarlar, böcekler gibi dış etkenlerden kendilerini korumak adına bazı toksikler üretir. hasat ve saklanmada yapılan yanlışlarda ( sıcaklığı, hasat ve taşıma sırasında mekanik yaralanma, nem, havalandırma ve böcekler) bu toksik maddelerin çoğalmasına neden olur ve insan hayatını tehlikeye atar. patatesin içeriğinde de bu kimyasallardan olan solanin bulunur. .
Güneş altında veya yüksek nemli ortamda bırakılan patateste solanin miktarı yükselir. solaninin artması, klorofil sentezini uyarıp patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine neden olur. solanin miktarı yükseldikçe yeşillenmeyle beraber zehirlenme etkisi de meydana gelir. üzerinde yeşil lekeler/ filizler gördüğünüz patatesleri yemekten kaçınılmalıdır. .
Patatesleri güneşin altında çok uzun zaman bırakmamaya, yeşillenme farkettiğinizde tüketmemeye, olanları asla satın almamaya özen gösterin.