Alzheimer Hastalığındaki Başarılı Gelişme

Günümüzün en önemli hastalıklarından biri Alzheimer hastalığıdır. Beyin hücrelerinin ölümüne bağlı olarak yaşanılan hafıza kaybı sıklıkla bilim araştırmalarına konu oluyor. Peki yapılan araştırmalarda Türkiye'deki son durum ne? İşte detaylar...

20.07.2020-12:18 - (Son Güncelleme: 20.07.2020-12:13) Alzheimer Hastalığındaki Başarılı Gelişme

Alzheimer hastalığı üzerine yapılan araştırmalara Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Çağıl Kalender, hocalarının destekleri ile yürüttüğü çalışmalarda Alzheimer hastalığı ve tedavi mekanizmaları konusunda önemli yol alındı.

ALZHEİMER HASTALIĞINDA ÖNEMLİ GELİŞME

Son dönemde hasta sayısında artış görülen Alzheimer konusunda Ege Üniversitesinde yürütülen çalışmalar patent başvurusu aşamasına kadar geldi. Ege Üniversitesi'nde Araştırma Eğitimi Programı kapsamında yapılan çalışmalar hızlı bir şekilde gelişme gösteriyor.

Çalışmanın başlangıcını olarak Alzheimer hastalığının temel algoritmasındaki yapı incelenerek başlanmıştır. 3 yıl süren araştırmada hastalığın 8 farklı teorik mekanizması olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bu bilginin ortaya çıkmasının ardından hedef olarak mekanizmaların bir kısmına değil, hepsine bir çözüm bulmak olduğunu da açıklanmıştır.

GENLER MERCEK ALTINA ALINDI

Bu araştırmada hedeflenen amaç doğrultusunda, belirledikleri bir dizi gen üzerine yoğunlaşmaya başladıklarını belirten uzmanlar, 'Bu genler vücuttaki tüm hücrelerde aktif rol oynuyorlar fakat farklı hücrelerde farklı alt tipleri hücre içi farklı yerleşimlere sahip ve bu yüzden her hücrede farklı etki gösteriyorlar. Çalışmalarımızda, bu gen grubunun alt tiplerini aktive veya inhibe ederek belirlediğimiz 8 mekanizma üzerine etki oluşturabileceğimizi fark ettik' açıklamasında bulundu.

Bundan sonraki aşamanın işin en zor kısmını oluşturduğunu, çünkü bu genler tarafından sentezlenen enzim gruplarını etkileyecek bir yöntem tasarlanması gerektiğini söyleyen araştırmacılar, 'Bulduğumuz yeni bileşik ile işte bu enzimleri hem aktive edebilen hem de aktivasyonlarının uzun süreli tedavi boyunca korunmasını sağlayabiliyoruz. Güncel olarak laboratuvarda bu bileşiğin aktivasyonu sağlayan kısmının beyin ve Alzheimer hastalığından ilk etkilenen kısımlardan hipokampuste nöronlar ve glia hücreleri üzerine etkilerini gözlemledik. Sentez laboratuvarımızda ise tasarladığımız bu ilacın etken maddesini kendi imkanlarımız ile saf olarak elde etmeyi başardık ve pilot çalışmamızı gerçekleştirdik. Bundan sonraki aşamalarda hayvan çalışmalarında ve faz çalışmalarında hem araştırma süreci hem de araştırma için gerekli miktarlarda ilaç üretimi için destek opsiyonlarını değerlendiriyoruz' dedi.

İLK SENTEZ YÖNTEMİ OLUŞTURULDU

Çalışmalarının bundan sonraki seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eğe üniversitesi araştırmacıları, 'Geldiğimiz nokta, ilacımızın beyin ve hipokampus sinir hücreleri üzerinde etkinliklerinin gösterildiği, etken maddelerin ülkemizde ilk kez sentez yöntemlerinin oluşturulduğu ve üretime hazır hale getirildiği kritik nokta. Bundan sonrası için daha yapılacak çok iş var fakat bu işleri yapmak için ihtiyaç duyulan irade var' ifadesinde bulundu.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal