Altız kardeşler 30 yıl sonra bir araya geldi ve ortaya çıkan kare duygulandırdı.
Janet ve graham walton çifti, janet’in hamile olduğu müjdesini aldılar. ama ne hamilelik. çünkü janet tam altı bebeğe hamileydi. janet ve graham müjdeli haberi alınca sevinçten havaya uçtu. kötü günler geride kalmıştı. bir an önce bebekleri doğsun istediler. janet hamileliğinin altıncı haftasında doktora göründü. bir değil tam altı bebek taşıyordu!
18 kasım 1983 tarihinde hamileliğinin 31. haftasında janet altı sağlıklı kız bebek dünyaya getirdi. bebekler sezaryen ile ingiltere’nin liverpool şehrinde dünyaya getirildi. dünyada doğan ilk altız bebekti onlar.
1984 yılında bebeklerin sağlığının iyi olduğu anlaşılınca taburcu edildiler. baba graaham, the guardian’a “31. haftada dünyaya geldiler. bazılarının ciğerleri tam olarak gelişmediğinden tedaviye başlandı” dedi. bütün dünyanın gözü hnnah, ruth, lucy, kate, jennie ve sarah’nın üzerindeydi.
Janet ve graham yılda 11 bin adet bebek bezi kullanıyordu. bebekler bir yaşına girmeden önce doğru düzgün uyuyamadılar bile.
İlgilerin odağındaki 6 tane çocuğu olan aile...
Çocukları büyütmekte biraz zorluk çektiler. okul aktiviteleri ve ergenlik çağı derken anne ve baba hayatlarını tamamen kızlarına adamak zorunda kaldılar.
Janet, “o yılları hayal meyal hatırlıyorum. keşke çocuklarımızla daha fazla vakit geçirebilseydik” dedi.
Bugün altızlar 34 yaşında ve güzel kariyerleri var.
Bazıları evlenip aile kurdu. en küçükleri olan sarah, 2014 yılında jorgie ismindeki kızını dünyaya getirdi. ikizler arasında en erken çocuğu olan oydu.
İşte 30 yıl sonra bebeklerin büyümüş hali...
Janet, daily mail’e “küçük yaştaki çocukları çok seviyorum. o kadar çok öğretilecek şey var ki… zamanınız olmasa bile torununuza her daim zaman ayırıyorsunuz” dedi.
Çoğul ya da ikiz gebeliklerin sıklığı, yardımla üreme tekniklerinin kullanımının artmasına ve gebeliğin ertelenmesiyle birlikte anne olma yaşının ilerlemesine paralel olarak artmaktadır. çoğul gebeliklerde anne vücudunda gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkan normal fizyolojik değişiklikler daha abartılıdır ve hem anne hem de bebek açısından riskler daha fazladır.
Gebelikler kabaca tek yumurta ve çift yumurta ikizleri olarak sınıflandırılır. çift yumurta ikizleri iki ayrı yumurtanın gelişmesiyle oluşur ve bu tür ikizlerin ayrı amniyotik keseleri (bebeğin içinde yer aldığı sıvı dolu kese) ve ayrı plasentaları vardır. tek yumurta ikizleri ise tek bir yumurtanın üreme sonrasında bölünmesiyle oluşur ve bölünme zamanına göre farklı özellikler gösterir. bölünme 0-3. günler arasında gerçekleşirse, her iki bebeğin amniyotik kesesi ve plasentası ayrı ayrı; 4-8. günler arasında olursa amniyotik keseleri ayrı, fakat plasentaları ortak; 9-12. günler arasında gerçekleşmesi halinde ise hem amniyotik keseleri hem de plasentaları ortak olur. on üçüncü günden sonra bölünme ise yapışık ikizlerle sonuçlanır. tek yumurta ikizlerinin yaklaşık %30’u çift yumurta ikizlerinde olduğu gibi iki ayrı kese ve plasentaya sahipken, yaklaşık %70’inde ortak plasenta ve iki ayrı kese, %1’inde ise ortak plasenta ve amniyotik kese söz konusudur.
Üçüz gebeliklerde ise durum biraz daha karmaşıktır, üç ayrı yumurtanın üç ayrı üreme ile birleşmesi sonucu oluşabileceği gibi, örneğin iki yumurtanın birleşmesi ve birinin bölünmesi sonucu da oluşabilir. tek yumurta ikizlerinin sıklığı tüm dünyada benzer ve yaklaşık 1000 doğumda 4 oranında görülür. çift yumurta ikizlerinin sıklığı ise ırk, anne yaşı, doğum sayısı ve doğurganlığı arttırıcı ilaçların kullanılıp kullanılmamasıyla ilişkili olarak değişkenlik gösterir. örneğin, çift yumurta ikizlerinin sıklığı siyahlarda 10-40/1000, beyazlarda 7-10/1000, asya’da ise yaklaşık 3/1000 civarındadır.