Altından Rekor Üstüne Rekor! Çeyrek Altın Ne Kadar Oldu?

Küresel piyasalarda gözler bu hafta, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşmaya çevrildi. Ons altının fiyatı, ABD'de faiz indirimi beklentilerinin etkisiyle 2.500 dolar üzerindeki seyrini sürdürüyor. Gram altın ise her gün yeni bir rekor kırarak yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor.

21.08.2024-09:32 - (Son Güncelleme: 21.08.2024-09:32) Altından Rekor Üstüne Rekor! Çeyrek Altın Ne Kadar Oldu?

Dün 2.517 dolarla rekor seviyeye ulaşan ons Altın, bugün 2.515 dolar civarında işlem görüyor. Altın Fiyatları, yatırımcıların ABD'de olası faiz indirimi beklentileriyle zirvede seyretmeye devam ediyor. Gram Altın, 2.742 Türk Lirası civarında alıcı bulurken, çeyrek altın ise 4.500 Türk Lirası’nın üzerinde işlem görüyor.

Fed Faiz İndirimi Beklentisi

Piyasalarda, Fed'in yakın zamanda faiz indirimine gideceğine dair beklentiler güçleniyor. Yatırımcılar, Fed'in faiz politikasına ilişkin ipuçları aramak amacıyla bugün açıklanacak temmuz ayı para politikası toplantısının tutanaklarını yakından takip edecek.

Jackson Hole Zirvesi

Fed Başkanı Jerome Powell'ın cuma günü Jackson Hole Ekonomi Zirvesi'nde yapacağı konuşma, küresel piyasalarda merakla bekleniyor. Powell'ın konuşması, Fed'in gelecekteki faiz politikaları hakkında önemli sinyaller verebilir.

ABD Tarım Dışı İstihdam Verileri ve Faiz Beklentileri

Bugün ayrıca ABD'de aylık tarım dışı istihdam verilerinde yapılacak olan revizyon açıklanacak. Revizyonun, tarım dışı istihdam rakamlarının düşüş kaydetmesi ve ekonominin faiz indirimi ihtiyacına yönelik beklentileri desteklemesi bekleniyor. Vadeli işlemlere göre, ABD'de gelecek ay 25 baz puanlık bir faiz indirimi ihtimali güçlü görünürken, 50 baz puanlık bir indirim olasılığı ise üçte bir oranında değerlendiriliyor.

Altın piyasasında yaşanan bu hareketlilik, yatırımcıların dikkatini Fed’in kararlarına ve Powell’ın açıklamalarına yönlendiriyor. Bu hafta piyasalarda volatilitenin yüksek olması bekleniyor.


Güncel Altın Fiyatları

* Gram altın satış fiyatı: 2.742,05 TL

* Çeyrek altın satış fiyatı: 4.572,00 TL

* Yarım altın satış fiyatı: 9.136,00 TL

* Tam altın satış fiyatı: 18.131,44 TL

* Cumhuriyet altını satış fiyatı: 18.214,00 TL

* Gremse altın satış fiyatı: 45.565,72 TL

* Ons altın satış fiyatı: 2.517,58 dolar

Dolar Kuru Yükselişte!

Dolar kuru çarşamba gününe 33,84 TL'den başlarken, euro kuru 37,69 TL'den başladı. TCMB dün açıkladığı karar ile politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu ve faiz indirim beklentisine girenleri hayal kırıklığına uğrattı.

Merkez Bankası, beklentilere uygun olarak politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu ve sıkı para politikası duruşunu sürdüreceği ve enflasyonda belirgin bozulma görülmesi halinde politika duruşunu sıkılaştıracağı ifadesini karar metninde aynen olduğu gibi bıraktı.

TCMB temmuz ayında enflasyonun bir önceki aya göre sınırlı yükseldiğine dikkat çekti ve üçüncü çeyrek döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğine ve talep kaynaklı enflasyonist etkinin azaldığına işaret ettiği belirtildi.

TCMB'nin politika faiz kararında şahin duruşunu koruduğu görüldü. Bir süredir ana enflasyondaki eğilimin aşağı yönlü seyir göstermesiyle dillendirilen "eylül ayında faiz indirimi" yapabilir düşüncelerinin önüne set çekti. Merkez Bankası'nın "Enflasyonda belirgin bozulma görülmesi halinde politika duruşunu sıkılaştıracağı" ifadesini metinde aynen koruması eylül ayında faiz indirimi beklentilerini sönümlendirdi.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal