Orta Doğu’da her geçen gün artan gerilim sebebiyle piyasalarda hareketlilik yaşanıyor. Yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altında rekor üzerine rekor kırıldı. Ons ve gram altın fiyatları yeni zirveleri test etti.
Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş merak edilenleri milliyet.com.tr'ye anlattı: "İsrail-Filistin gerginliğinin yarattığı jeopolitik risk ve aynı nedenler ile ABD’de artan borçluluk sonucunda ABD tahvil getirilerinde 2008 krizi seviyelerinin de aşılmış olması ons altında 2000 $, gram altın ise 1800 TL seviyesine bizi ulaştırdı. Jeopolitik risklerin, bölgedeki tansiyonu daha da çıkarması halinde altın ve tahvil getirilerinde yükselişler devam edebilir ve tekniksel bazda 2000$ seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde değerli emtiada yeni rekorlar görebiliriz.
Borsa İstanbul küresel risk iştahından etkilenmeyi tercih ettiği bu dönemde, endekste kredili pozisyonların yoğunlukta oluşu, yabancı yatırımcıların ilgisinin sınırlı oluşu, yeni yatırımcı sayısının oldukça fazla olması gibi sebeplerden ötürü likiditenin kaybolduğunu düşünüyoruz. Endekste bu dönemler neden alındığı ve satıldığının tam olarak bilinmediği dönemler olduğunu düşünmekteyiz. Bu düşüşlerin bir fırsat olduğunu belirtmekle beraber, tepki hareketlerinin net alımlara geçmediği durumlarda piyasaya girişin erken olabileceğini de düşünmekteyiz. Bu ortamda borsa yatırımcısı uygun seviyelerde fiyatların tutunabildiğine ikna olup ardından alımlara tekrar geçmesinin faydalı olabileceği kanısındayız.
Fiyatların düştüğü ve hala ucuz olarak lanse edilen Borsa İstanbul’un cazip olduğu görüşündeyiz. Borsaya yeni giren yatırımcılarında yatırım fonlarına göz atmalarının da faydalı olabileceğini hatırlatmak isteriz. Bu yatırım ürünleri dışında cazip faiz oranlarıyla özel sektör tahvilleri, eurobondlar da yatırım tercihleri arasında olabileceği kanısındayız."
Ata Yatırım GM Mehmet Gönen ise şu ifadeleri kullandı: "Dünyada faizlerin arttığı konjonktürde Altın’ın böyle performans göstermesini savaşın yayılma riskine bağlamak durumundayız. Dış etkenlerle olan hareketler aynı sertlikte tersine de dönebilir.
Genel düşüşleri daha iyi bir portföy oluşturmak için fırsat olarak değerlendirmek lazım. Yatırımcılara çok da emin olmadıkları hisselerden güvendikleri Aracı Kurumların önerdiği hisselere geçmeyi tavsiye ediyoruz.
Ekonomik politikalarda normalleşme sonrası TL sabit getirili enstrümanlar da artık cazip. Büyük, sağlam şirketlerimizin senelik %50 getirili tahvilleri var. Portföylerde Özel Sektör Tahvillerine (ÖST) de yer ayrılabileceğini değerlendiriyoruz.